Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обвини днес колективния Запад, че използва Украйна, за да се опита да разчлени Русия - "най-голямата държава в света", но допълни, че според него тези опити са обречени на провал, предаде Ройтерс.

Министърът направи тези коментари по време на тържество, посветено на Деня на защитниците на отечеството, организирано в Централния академичен театър на руската армия, посочват ТАСС и БТА.

"Днес за пореден път ни заплашва сериозна опасност. Използвайки Украйна, колективният Запад се опитва да разчлени Русия, да а я лиши от независимост. Тези опити обаче са обречени на провал", каза Шойгу.

По думите на министъра сега въоръжените сили служат като гаранция на националната сигурност и стабилното развитие на Русия. "Нашите войници и офицери защитават онова, за което се сражаваха нашите деди и прадеди. За тях висш смисъл на живота винаги са били благополучието и сигурността на родината. И за нас, техните наследници, предаността към Отечеството е основна ценност, надеждна опора на независимостта на Русия", отбеляза Шойгу.

Министърът посочи, че героизмът и мъжеството на войниците, а също така мощта и славата на руското оръжие винаги са били неотменима част на величието на страната. По думите му, победата на руския войник завинаги е вписана в историята на страната, а подвигът на народа в годините на Втората световна война никога няма да помръкне.

Зеленски не е виждал никакъв китайски план за прекратяване на войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че не е виждал никакъв китайски план за прекратяване на войната на Русия в Украйна, но че "би било желателно" да се срещнат китайски и украински представители, съобщи Ройтерс.

Той каза в навечерието на първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна, че Киев вече е изразил желанието си за такава среща. "Бихме искали да се срещнем с Китай", заяви Зеленски на пресконференция в Киев с гостуващия му испански премиер Педро Санчес. "Това днес е в интерес на Украйна", допълни той.

Във връзка с потенциалния китайски мирен план Ройтерс припомня, че първият дипломат на Пекин Ван И заяви на Мюнхенската конференция по сигурността миналата седмица, че Китай ще изложи позицията си за уреждане на конфликта в Украйна чрез политически средства в документ, който ще се позовава на принципите от учредителната харта на ООН и ще вземе под внимание териториалната цялост, суверенитета и съображенията за сигурност.

Очаква се китайският президент Си Цзинпин да произнесе реч по повод годишнината от нахлуването на Москва на 24 февруари, посочва Ройтерс.

Зеленски заяви днес, че е чул само "общи неща" за предложенията на Китай чрез украински дипломати, но че е окуражен, че Китай обмисля да посредничи за постигане на мир.

Най-висшият китайски дипломат Ван И вчера проведе разговори с президента Владимир Путин и с други високопоставени руски представители в Москва на фона на спекулациите, че двете страни ще обсъдят китайски план за постигане на мир в Украйна, припомня Ройтерс. Москва отрече, че Ван и руският външен министър Сергей Лавров са обсъждали конкретно предложение, но и двете страни заявиха, че в разговорите са били засегнали политически начини за прекратяване на конфликта, като Русия приветства това, което нарече "балансирана позиция" на Китай.

Пекин обвини САЩ и Запада, че се опитват да разпалват конфликта в Украйна, но отказва изрично да подкрепи инвазията на Русия.