Руското министерство на отбраната обяви тези дни, че въоръжените сили на страната са осуетили голяма украинска офанзива. То обаче е използвало, както изглежда, фалшиви кадри, претендиращи да показват унищожаването на боен танк "Леопард 2", съобщи ДПА.

На видеозаписа всъщност е поразен трактор, твърди проруският Телеграм канал "Военен осведомител".

Други руски военни блогъри също критикуват съобщението като невярно. Според националистическия Телеграм канал "Fighterbomber" кадрите са заснети миналата година, когато Западът все още не бе доставил на Украйна танкове "Леопард".

Вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че са били унищожени осем танка "Леопард 2", както и друга военна техника, използвана от украинските въоръжени сили, информира БТА.

Министерството на отбраната на Русия редовно преувеличава успехите на бойното поле, отбелязва ДПА. Така например по данни на неговия говорител Игор Конашенков руската армия е свалила повече военни самолети, отколкото Украйна изобщо е имала.

Посланикът на Белгия в Москва бе извикан в руското министерство на външните работи в знак на протест срещу предполагаемата употреба от Украйна на белгийски оръжия за атаки в Русия, предаде Франс прес.

Междувременно руската страна е протестирала остро срещу "употребата на оръжия, произведени в Белгия, от диверсионни групи, които извършиха терористични атаки в Белгородска област", съобщи руското външно министерство. В комюникето се напомня, че "Русия на няколко пъти е предупредила за опасността от снабдяване на украинските въоръжени сили със западни оръжия и оборудване, които (след това) да се разпространят неконтролирано".

Снимка: БТА

Москва призова Белгия "да не си затваря очите за все по-многобройните доказателства за подкрепата, оказвана" от Киев на въоръжени групи, "които вземат под прицел цивилни и гражданска инфраструктура в Русия".

Отговорност за смъртоносните набези в последно време в руската Белгородска област поеха руски партизански групи, воюващи на страната на Украйна. Киев отрича да е замесен в тези атаки, за които казва, че са последица от руската инвазия на украинска територия.

Белгия, подобно на други европейски държави и Съединените щати, достави оръжия на Украйна под условие да не бъдат използвани за нападения на руска територия поради опасения от ескалация на конфликта, отбелязва АФП.

В. "Вашингтон пост" писа, че проукраинските групи са проникнали в Белгородска област с военни автомобили, доставени на Киев от Съединените щати и Полша, и са използвали пушки, произведени в Белгия и Чехия.

В понеделник белгийски медии съобщиха, че страната ще провери данни, че оръжие, което е доставила на Украйна за самоотбрана срещу руското нападение, е било използвано в Русия.