Над 25 000 военнослужещи, 167 бойни кораба, включително 12 подводници, 89 самолета и хеликоптера участват във внезапната проверка на Тихоокеанския флот на Русия. Те са приведени в пълна бойна готовност и са започнали да изпълняват задачи по бойна подготовка с установените ограничения. Провеждат се тактически учения и контролни стрелби, отработват се задачи за взаимодействие между различните видове сили. Това докладва министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу пред президента Владимир Путин, цитиран от ТАСС и РИА Новости.

Поредните военни маневри започнаха преди два дни, като основната цел е повишаване на способността за решаване на задачи по отразяване на агресия от страна на вероятен противник. 

По думите на Шойгу в момента проверката се намира във втория си етап - осигуряване на разгръщането на силите в постоянна бойна готовност от базите до полигоните за бойна подготовка. 

Военният министър подчерта, че са отработени въпросите за осигуряване на бойната устойчивост на стратегическите подводници и тяхната готовност за използване на въоръжение. Започнало е и тактическо учение за противовъздушна отбрана, като за разпознаване на противника се използват и самолети.

Снимка: БТА/АР

Руският министър на отбраната е допълнил, че на 18 април трябва да започне последният трети етап на проверката, при който ще се отработва пуск на ракети за поразяване на корабни ударни групи и наземни обекти на условния враг.

Тихоокеанският флот разполага с четири стратегически ракетни крайцера, които от съветско време се смятат за основно оръжие за ответен ядрен удар. В случай на конфликт между ядрените сили и евентуално поражение на наземните мини, подводниците, скрити в заливите на Охотско море, трябва да изстрелят междуконтинентални балистични ракети срещу врага.

От своя страна Владимир Путин изрази задоволство от високото ниво на провеждане на първия етап от проверката.

Снимка: БТА/АР

"За нас е очевидно, че днес имаме ясни приоритети за използването на въоръжените сили и това се отнася най-вече за украинското направление и за всичко, свързано със защитата на нашия народ в Донбас, в другите нови територии. Но никой не е отменил задачите по развитието на флота, включително и на тихоокеанския театър, така че Ви моля да продължите тази работа", подчерта руският президент.