Германският канцлер Олаф Шолц призова за още международни преговори за намиране на изход от войната в Украйна, но не пое ангажимент за предоставяне на още военна подкрепа на Киев, предаде ДПА.

Преговорите за Украйна от миналата седмица, домакин на които бе Саудитска Арабия, бяха "много важни", но "бяха, за съжаление, само началото", каза Шолц в ежегодното си лятно интервю за германската телевизия Цет Де Еф, излъчено вчера. Канцлерът оцени като особено важно участието на Китай. Китай, който вероятно е най-големият международен партньор на Русия, пропусна предишната международна среща, която се състоя през юни в Копенхаген.

"Ето защо има смисъл да се продължат преговорите. Защото те увеличават по-конкретно натиска върху Русия да осъзнае, че е тръгнала по грешен път и трябва да изтегли войските си, да улесни постигането на мир", заяви Шолц, информира БТА.

В срещата в Джеда участваха съветници по националната сигурност и представители на над 40 страни, в това число Украйна, САЩ, Германия, Китай, Индия, Бразилия, Южна Африка и международни организации, сред които ООН. В понеделник Украйна заяви, че е "доволна" от срещата на върха в Саудитска Арабия, на която потърси подкрепа за своя мирен план от 10 точки, който включва пълното изтегляне на руските войски от нейната територия. От своя страна, Русия изрази същия ден мнението, че мирно споразумение е възможно само ако украинците, които срещат силна съпротива от руските сили в започналата през юни контраофанзива, сложат оръжие, отбеляза Франс прес.

В интервюто Шолц бе попитан дали Берлин ще се съгласи да снабди Киев с крилати ракети "Таурус", за да се отбранява срещу Русия. Но Шолц, по типичния за него начин, не пое такъв ангажимент.

Той отговори, че както в миналото, правителството му ще разгледа всяко отделно искане и ще прецени кое е възможно, кое има смисъл и какъв ще е приносът на Германия.

Канцлерът каза, че по негово впечатление огромното мнозинство от гражданите подкрепят този подход.

"Решенията винаги трябва да бъдат обмисляни внимателно", каза канцлерът. "И аз ще продължа да правя това и да казвам това много ясно", добави той.

Киев неколкократно отправи искане към Берлин за предоставяне на крилати ракети с голям обсег "Таурус", за да подсили своите възможности, но Германия досега не е изпълнила тази молба, опасявайки се, че тези ракети могат да достигнат руска територия и по този начин да изострят конфликта.

В интервюто си Шолц повтори, че страната му сега е вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ.

Украйна се нуждае от германски крилати ракети "Таурус", "за да спаси повече животи на украински войници и цивилни и да ускори освобождаването на своите територии", заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за вчерашното издание на германския таблоид "Билд". "Формулата е проста: по-голям обхват на ракетите означава по-кратка продължителност на войната", добави той. С това оръжие Украйна ще може да "достигне руските окупационни сили на украинска територия далеч отвъд фронтовата линия, да наруши логистиката им и да унищожи командните центрове и складовете за боеприпаси", каза още Кулеба.

Напоследък и в самата Германия натискът върху канцлера Олаф Шолц по този въпрос се засили, посочва ДПА. Политици от управляващите партии и опозицията поискаха на украинските въоръжени сили да бъде предоставена оръжейна система, подходяща за унищожаване на бункери и защитени командни пунктове на разстояние до 500 километра.

Поддръжниците виждат в това още една ясна стъпка към укрепване на отбранителните способности на Украйна. Съществува обаче и дебат за това дали Украйна може да възнамерява да използва ракетите и за евентуални удари срещу руска територия и как това може да бъде предотвратено. Кулеба повтори уверенията, че крилатите ракети ще бъдат употребявани само в границите на Украйна. Опасенията, че Украйна може да използва ракети "Таурус" срещу цели на руска територия, "са неоснователни", заяви той.

Междувременно германският министър на финансите Кристиан Линднер пристигна в Украйна за политически разговори в рамките на първото си посещение в страната след пълномащабното нахлуване на Русия през миналата година, предаде ДПА.

Линднер дойде в Киев с влак. Канцлерът Олаф Шолц и няколко германски министри вече посетиха украинската столица след началото на войната преди близо една година и половина.

След пристигането си Линднер каза, че за него е специален и вълнуващ момент да бъде в Киев.

За последен път той е бил там в началото на 2020 г. и е видял, по думите му, една страна, която е взела решение в полза на демокрацията и пазарната икономика. Линдер каза, че е по-убеден повече от всякога, че именно това е причината Русия да нападне Украйна. От руското нахлуване на 24 февруари 2022 г. Украйна се защитават западните ценности, отбеляза той.

"Това, което тук е заложено на карта, е бъдещето на европейския ред на мира и свободата", каза германският финансов министър. "Германия ще продължи да стои рамо до рамо с Украйна. Украйна не бива да губи тази война", подчерта Линднер.

Германия подкрепя Украйна с доставки на оръжие, а в момента в страната има дебати за евентуална доставка на крилати ракети "Таурус", отбелязва ДПА.

Шолц остана на неангажирана позиция, когато бе запитан за този въпрос по време на ежегодното си "лятно интервю" за германската обществена телевизия Цет Де Еф. Както и преди правителството на Германия винаги ще разглежда много внимателно всяко отделно решение, каза той.

Правителството на Германия е предоставило досега пряка финансова помощ на Украйна в размер на около 1,5 милиарда евро.

Освен това през юли миналата година Берлин и други кредитори обявиха, че ще дадат на Украйна отсрочка за изплащане на дълга. Германия също така обеща на Украйна подкрепа за възстановяване на разрушената инфраструктура, посочва ДПА.

През март тази година мораториумът върху дълга на Украйна бе удължен до 2027 година. Страната получи финансови инжекции и от Международния валутен фонд.

От началото на войната Киев твърди, че е получил финансова, военна и хуманитарна помощ на стойност над 170 милиарда евро от своите западни съюзници. Повече от половината от украинския бюджет зависи от финансирането от чужбина, отбелязва ДПА.