Спасиха шестгодишно момче, прекарало два дни под развалини след земетресението в Индонезия с магнитуд 5,6, което опустоши район в провинция Западна Ява и причини смъртта на най-малко 268 човека, съобщиха местните власти, цитирани от ДПА и БТА.

Малкият Азка бе изваден жив тази сутрин изпод отломките на къща в село Нагрек, окръг Чианджур, 40 часа след труса в понеделник, каза пожарникарят Аман Риянто, участвал в спасяването. Детето дишало и незабавно му е била оказана медицинска помощ.

Повече от загиналите заради природното бедствие са деца, които са били на извънучилищни занятия по религия в джамии. По данни на националната агенция за справяне с бедствия все още около 150 човека в Чианджур се водят безследно изчезнали. Спасителните екипи се съсредоточават през следващите три дни върху издирването на изчезнали хора.

Земетресението причини наранявания на повече от хиляда човека, а 58 хиляди бяха евакуирани. Трусът предизвика свличания на земни маси, затрупали къщи и хора. Над 2300 жилищни и други сгради са повредени, като много от тях са сравнени със земята.

Оцелелите призоваха за храна и вода в сряда, след като властите предупредиха, че отломките от свлачища, причинени от силното земетресение близо до град Чианджур в Западна Ява, трябва да бъдат разчистени, тъй като дъждовете, прогнозирани за следващите седмици, могат да предизвикат второ бедствие, предаде АФП.

Два дни след като земетресението разруши домовете им, жителите все още се опитват да извадят безценни вещи, включително семейни снимки, религиозни книги и брачни свидетелства.

"Въпреки че пристигнаха някои доставки, те не са достатъчни. Имаме ориз, юфка и минерална вода, но това не е достатъчно", казва Мустафа, 23-годишен жител на село Гасол.

Мустафа току-що е разровил развалините на къща на възрастна съседка по нейна молба, като се появи от разрушената фасада, носейки купчина дрехи, преди да се върне да вземе ориз, газов котлон, кутии и тигани. В село Талага някои жители поставиха табели на прозорците на повредените къщи и пред палатките, които гласят "Имаме нужда от помощ!" По улиците най-малко трима души вдигнаха картонени кутии, молейки за дарения. Плитък вторичен трус с магнитуд 3,9 накара паникьосаните евакуирани да избягат от приютите в сряда, предава репортер на АФП на мястото на инцидента.

Индонезийското правителство изпрати палатки и други доставки в Чианджур за разселените, а военните са разположили 12 000 служители в сряда, казаха официални лица.

Проливен дъжд възпрепятстваше тези усилия в около дузина села, където повече от 22 000 къщи бяха разрушени.

"За бежанците... техните основни жизнени нужди трябва да бъдат гарантирани, вода, храна, това не подлежи на обсъждане", каза на пресконференция в сряда шефът на Националната агенция за смекчаване на последиците от бедствия Сухарианто, който като много индонезийци се нарича с едно име. Две села остават изолирани, каза ръководителят на Агенцията за издирване и спасяване (Басарнас) във видео, публикувано в социалните медии. Той съобщи, ча има съобщения за хванати в капан селяни без храна и вода и някои принудени да спят до мъртви тела.

"Хората там дори не могат да поискат помощ", каза той и добави, че три хеликоптера са изпратени да доставят помощ.