Пасанг Дава Шерпа, известен още като Па Дава, изкачи върха Еверест за 26-и път, с което подобрява предишния рекорд на своя колега Ками Рита Шерпа, предаде ДПА и БТА.

46-годишният мъж достигна върха на най-високата планина в света тази сутрин и сега се спуска обратно, съобщи за ДПА Кхимлал Гаутам, офицер за връзка с правителството, който в момента се намира в лагер на Еверест.

Според Хималайската база данни, която следи за рекордите в алпинизма в непалските Хималаи, Па Дава е изкачвал върха 25 пъти преди това, включително два пъти през 2022 г. Той произхожда от шерпското селище Кхумбу, където се намират Еверест и няколко други върха, и работи като шерпски водач за изкачване на Еверест от края на 90-те години на миналия век.

Опитът на шерпите в областта на алпинизма и познаването на местните условия са от решаващо значение за безопасното преминаване на стотиците алпинисти, които изкачват Еверест всяка година.

Па Дава вече е изравнил рекорда на Ками Рита Шерпа, който изкачва върха 26 пъти, последно през май 2022 г. на 52-годишна възраст.

Той е бил сред групата алпинисти, които са изкачили върха днес, заяви организаторът Дава Гялджен Шерпа.

В момента Ками Рита е водач на американски екип и има за цел да счупи собствения си рекорд с 27-о изкачване на Еверест, каза той по-рано пред ДПА. Не е ясно дали Па Дава ще направи още един опит тази година.

В Непал се намират осем от 14-те най-високи върхове в света, всички над 8000 метра.

По данни на министерството на туризма на Непал рекордните 467 алпинисти - с изключение на местните шерпи - са получили разрешения тази година да изкачат най-високия връх в света от южната страна в Непал.