Председателят на турската организация на Червения полумесец Керем Кънък подаде оставка, след като стана ясно, че е продавал палатки на хуманитарната организация "Ахбап" в четвъртия ден от двете разрушителни земетресения през февруари с епицентър в окръг Кахраманмараш, Южна Турция, съобщава сайтът Хаберлер, цитиран от БТА.

В изявление на Червения полумесец се посочва, че с оглед на искането на Кънък да се оттегли е взето решение постът да бъде временно поет от първия заместник-председател на организацията проф. Фатма Мерич Йълмаз, която ще изпълнява функциите на председател на Управителния съвет до извънредното общо събрание.

Керем Кънък обяви оставката си на извънредно заседание на Управителния съвет на турския Червен полумесец, което се проведе днес в централата в Истанбул. На заседанието бе решено да бъде организирано извънредно общо събрание.

Досегашният председател на организацията на Червения полумесец в Турция заемаше поста от 2016 г. Наскоро той се превърна в медийна новина, след като се появиха информации, че турският Червен полумесец е продавал вместо да дарява палатки за останалите без подслон след земетресенията. Според публикация в опозиционния в. "Джумхурийет" общо 2050 палатки са били продадени на местната благотворителна организация "Ахбап" за 46 милиона турски лири (2,4 милиона долара).

Над 50 000 души загинаха при разрушителните земетресения със сила 7,6 и 7,7 на 6 февруари в Югоизточна Турция. Тежко пострада и съседна Сирия.