Северният флот на Русия е започнал да излиза в открито море с ядрени оръжия на борда на корабите и подводниците си, съобщи норвежкото разузнаване.

"Основната част от ядрения потенциал е разположена на подводниците и надводните кораби на Северния флот. Ядрените оръжия представляват особено сериозна заплаха във вариантите за операции, в които могат да участват страни от НАТО", се казва в документа.

Това се случва за първи път след края на Студената война.

През септември миналата година руският президент Владимир Путин заяви, че "когато териториалната цялост на страната е застрашена, ние със сигурност ще използваме всички налични средства, за да защитим Русия и нашия народ". През декември Путин заяви, че "заплахата от ядрена война ескалира", като отбеляза, че ядрената стратегия на Русия е изградена на базата на ответен удар.

Междувременно стана известно, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е предупредила украинските власти, че е настъпил решаващ момент за промяна на траекторията на войната, пише в. "Вашингтон Пост", позовавайки се на свои източници.

Представители на Белия дом смятат, че през пролетта се очаква Русия да започне офанзива, а Украйна може да премине към контраофанзива, за да си върне загубените територии. Представители на САЩ, които са посетили Киев през януари, са заявили на украинските власти, че следващите няколко месеца ще бъдат решаващи.

Американските военни анализатори смятат, че украинските сили ще изпитват трудности както да защитават Бахмут в Донецка област, за който се водят тежки боеве от месеци, така и да започнат пролетна контраофанзива, за да си върнат територии, които САЩ смятат за по-важни. Източниците на вестника твърдят, че ако Украйна се сражава навсякъде, където Русия изпрати войски, това ще е в полза на руските власти.

САЩ са засилили натиска върху Киев, тъй като за Белия дом ще бъде по-трудно да накара Конгреса да отпусне на Украйна същия размер помощ, както преди, тъй като някои републиканци се обявиха за намаляване на помощта. Администрацията на Джо Байдън работи с Конгреса за отпускане на 10 млрд. долара помощ за Украйна. Очаква се новият пакет от помощи да бъде обявен в деня на годишнината от руското нахлуване, заедно с нови санкции срещу Русия.

Американските власти заявяват, че са готови да подкрепят Украйна възможно най-дълго, като същевременно предупреждават, че Киев ще изчерпи настоящия пакет от американска помощ до лятото, след което ще бъде трудно да се разреши конфликтът по политически път.

Тази седмица САЩ ще обявят нов пакет от помощи за Украйна, пише "Политико", позовавайки се на източници от украинското правителство.

Няма обаче да има нови оръжия - като самолети F-16 или ракети с голям обсег на действие. Новите доставки "ще бъдат насочени към боеприпаси, противовъздушна отбрана и резервни части".

САЩ не искат да изпращат на Украйна ракети с голям обсег на действие - до 300 км - ATACMS поради техния недостиг.

Според "Политико" по време на последните срещи в Пентагона американски служители са заявили на представителите на Киев, че не разполагат с допълнителни тактически ракетни системи.

"Преместването на ATACMS на бойното поле в Източна Европа би намалило запасите на САЩ и би навредило на готовността на американските въоръжени сили", казват източниците.

Твърди се, че има и други начини да се предоставят на Украйна възможности за поразяване на цели.

През последните две десетилетия Lockheed Martin е произвела около 4000 ATACMS в различни конфигурации. Някои от тях са продадени на съюзнически държави. По време на войната в Ирак са изразходвани около 600 от ракетите.

Киев планира да поиска одобрението на Вашингтон за закупуване на ATACMS от съюзническа държава. Списъкът на потребителите на тези ракети включва Южна Корея, Полша, Румъния, Гърция, Турция, Катар и Бахрейн.

Друг проблем с изпращането на ATACMS обаче е, че това е "твърде агресивен ход от страна на екипа на Байдън".

"Но украинските официални лица и преди са чували подобни аргументи за други оръжия, въпреки че администрацията на Байдън обърна курса и изпрати артилерия, противоракетна отбрана и танкове", се казва още в статията.

Днес в Брюксел ще се проведе нова среща на контактната група за въоръженията на Украйна във формата "Рамщайн".