Епидемия от морбили е обявена на цялата територия на Северна Македония. Решението е взето на заседание на Комисията по заразни болести с цел да се предотврати по-нататъшното разпространение на болестта, съобщиха македонските медии.

Вече са докладвани 961 случая на морбили в общо 20 града в страната. Мерките, които досега бяха обявени в тези градове, вече са в сила за цялата страна.

Това означава, че нито едно неваксинирано дете няма да бъде приемано в детска градина. Предложено е също минималната възраст за ваксиниране да се намали от 12 на шест месеца, тъй като голяма част от заболелите деца са на възраст под 1 година и са най-уязвимата група за тежки форми на заболяването. Освен това, тъй като има заболявания сред възрастни хора, които не са обект на ваксинация съгласно редовния календар, е решено да увеличи възрастта на ваксинацията, така че всяко лице на възраст над 14 години да може да се ваксинира в обществените здравни центрове на възраст от 14 до 60 години, съобщи д-р Владимир Микич от Комисията, цитиран от македонският "Фокус".

Друга мярка включва и задължително ваксиниране с две дози на всички здравни работници в страната. Свижданията в болниците също са забранени, за да се намали възможността за въвеждане на нова инфекция в болнични условия, а медицинските сестри в детските градини ще бъдат задължително проверени за ваксинален статус и ще трябва да бъдат правилно ваксинирани. Повече от 70 деца с морбили са хоспитализирани, от които 55 са в Клиниката за инфекциозни болести, а 15 - в Детската клиника. От тях повече от седем са в тежко състояние, каза  още д-р Микич.

Тревожни данни за морбили в света

Вчера Световната здравна организация съобщи,  че случаите на дребна шарка са се увеличили с 300% през първото тримесечие на 2019 година в света, като от януари до март са регистрирани 112 163 случая спрямо 28 124 случая година по-рано.

Броят е установен въз основа на предварителни данни на Световната здравна организация (СЗО), получени от 163 страни и ще нарасне, когато излязат окончателните данни.

Смъртността е особено висока при деца в ранна възраст. Дребната шарка може да отнеме детски живот или да направи детето инвалид за цял живот. Заболяването е вирусно и се предава по въздушно-капков път. Симптомите наподобяват грип - висока температура, главоболие, кихане и кашляне. След това се появяват червени пъпчици. Инфекцията срива имунитета и се появяват усложнения като отит, пневмония, бронхит, енцефалит. Случаи на заболяването са регистрирани по цял свят. СЗО призова за по-добра ваксинация.

"През последните месеци се забелязват случаи и в страни, където ваксиниране е налично, включително и в САЩ, Израел, Тайланд и Тунис, като заболяването се е разпространило сред групи неваксинирани хора", се казва в доклада на СЗО. Случаи на заболяването са установени в още редица страни като Грузия, Украйна, Казахстан, Етиопия, Судан. Броят на случаите на дребна шарка в Африка е нараснал със 700%.