Северна Корея обвини американския президент Джо Байдън в провеждане на "враждебна политика" по отношение на ядрената програма на страната.

В серия послания, цитирани от севернокорейска информационна агенция КЦТА, се казва, че последните коментари на Байдън и на представители нa неговата администрация показват, че подобно отношение ще изисква "съответващ отговор".

В документа, изготвен от министерството на външните работи, се казва, че Вашингтон обижда достойнството на севернокорейското ръководство като критикува състоянието на човешките права в Северна Корея.

В речта си пред Конгреса преди няколко Байдън определи севернокорейската ядрена програма като "сериозна заплаха" за глобалната сигурност. Очаква се в скоро време Белият дом да представи ревизирана стратегия за отношенията със Северна Корея.

Президентът на САЩ Джо Байдън е избрал нов подход за натиск над Северна Корея, който ще разчита на дипломацията, но без да търси "голяма сделка" с лидера Ким Чен-ун, предаде Ройтерс. Говорителката на Белия дом Джен Саки заяви вчера пред репортери на борда на президентския самолет "Еър форс 1", че администрацията е завършила едномесечен преглед на политиката спрямо Пхенян.

Пълната денуклеаризация остава крайната цел, потвърди тя, но уточни, че "политиката Байдън" представлява опит да намери златното сечение между политиките, следвани от неговите предшественици, като напомни, че последните четирима американски президенти не са успели да убедят Пхенян да се откаже от ядрените оръжия.

"Нашата политика няма да се фокусира върху постигането на голяма сделка, нито ще разчита на "стратегическо търпение", каза Саки. По думите й вместо това САЩ ще се придържат към "калибриран практичен подход, открит за дипломация със Северна Корея", и постигане на "практически напредък, който увеличава сигурността на САЩ и техните съюзници".

Саки не разкри подробности какви биха могли да бъдат следващите стъпки на администрацията освен дискусии със съюзници. Байдън се срещна с японския премиер Йошихиде Суга преди две седмици и ще посрещне южнокорейския президент Мун Дже-ин в Белия дом на 21 май.

Ройтерс припомня, че на 15 април коментаторът на "Вашингтон пост" Дейвид Игнейшъс цитира правителствен източник, според когото вероятността Северна Корея да се откаже от ядрените оръжия сега е "близо до нулата" и че администрацията търси "междинни спирки", например спиране на разпространението на ядрено оръжие и разработването от Северна Корея на нови системи за пренасянето му като балистични ракети с подводно изстрелване.