Япония е изразила пред Северна Корея желание за двустранна среща на високо равнище, пише още вестникът, цитиран от Ройтерс и БТА.

Правителството на президента Ким Чен-ун е информирало управляващата в страната Корейска трудова партия за възможността да бъдат организирани срещи на върха с Япония, Русия и други страни.

"Японското правителство е изразило чрез асоциацията на живеещите в Япония корейци желание да бъде домакин на среща на лидерите на двете страни", твърди "Асахи" в кореспонденция от Сеул. Тази агенция де факто изпълнява ролята на посолство на КНДР в Япония.

Пхенян смятал, че среща на Ким с японския премиер Шиндзо Абе е възможна в началото на юни.

Високопоставени официални лица от Северна и Южна Корея междувременно започнаха преговори в демилитаризираната зона Панминчжон, за да подготвят предвидената за април среща между лидерите им - президентите Ким Чен-ун и Мун Дже-ин, предаде Асошиейтед прес. Сегашните преговори трябва да определят датата и мястото на срещата на върха, на която ще бъде направен опит да бъде преодоляно напрежението около ракетно-ядрената програма на Северна Корея.

Ким Чен-ун току-що завърши първата си среща на върха с китайския лидер Си Цзинпин в Пекин. Това бе и първото му излизане извън страната, откакто наследи баща си Ким Чен-ир начело на страната през 2012 г.

Вече е в процес на подготовка неговата среща и с американския президент Доналд Тръмп, която се очаква през месец май.