Президентът на Южна Корея казва, че е време да се демонстрира ясно силната международна решимост за възпиране на ядрените амбиции на Северна Корея, и планира да обсъди с лидерите на НАТО тази седмица как да се справят с разширяващия се оръжеен арсенал на Севера, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Юн Сук-йол ще вземе утре и вдругиден участие в годишната среща на върха на НАТО, която тази година се провежда във Вилнюс, Литва. Той ще посети след това Полша. Страната му е изправена пред редица предизвикателства в областта на сигурността, включително ядрената програма на Северна Корея и стратегическото съперничество между САЩ и Китай

"Сега е моментът ясно да покажем, че решимостта на международната общност да възпре севернокорейската програма за ядрени оръжия е по-силна от желанието на Северна Корея да разработи ядрени оръжия", каза той.

В същото време Пхенян предупреди, че влизането на американска ядрена подводница в южнокорейско пристанище за съвместни учения представлява явен ядрен шантаж и доближава ситуацията около Корейския полуостров до критична. 

В писмени отговори на въпроси на Асошиейтед прес преди заминаването си за Европа Юн заяви, че той и лидерите на НАТО ще подчертаят важността на международното сътрудничество срещу "незаконните действия на Северна Корея". Той също така заяви, че по време на срещата на върха ще влезе в сила нов документ между НАТО и Южна Корея, който ще институционализира сътрудничеството в 11 области, включително неразпространение на оръжия и киберсигурност.

От своя страна в разпространено от Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) изявление на севернокорейски представител по отбраната, цитирано от ТАСС, се казва, че влизането на американска ядрена подводница в южнокорейско пристанище е "много опасна ситуация, която допълнително изостря военното напрежение в региона".

"Опитът на Съединените щати да разположат стратегически ядрени оръжия на Корейския полуостров представлява най-явния ядрен шантаж срещу КНДР и съседните държави, а също така е сериозна заплаха и предизвикателство за мира и сигурността в региона и по света", се казва в изявлението.

Говорителят на министерството на отбраната на КНДР заяви, че ученията на Вашингтон и Сеул с участието на американска ядрена подводница, както и засилените разузнавателни дейности на американската армия около Корейския полуостров, представляват заплаха за суверенитета на КНДР.

На 16 юни американска ядрена подводница, носеща крилати ракети "Томахоук", навлезе в пристанището на южнокорейския град Пусан. Военноморските сили на САЩ и Южна Корея проведоха учение за специални операции.

Говорителят обвини Съединените щати, че нарушават въздушното ѝ пространство, като извършват разузнавателни полети, и предупреди, че макар Пхенян да проявява сдържаност, подобни летателни апарати могат в бъдеще да бъдат свалени.