Южна Корея и САЩ обсъждат възможно съвместно планиране и учения с използване на американски ядрени средства поради нарастващата активност на ядрени и ракетни заплахи от Северна Корея, заяви южнокорейският президент Юн Сук Йол в интервю, съобщи Ройтерс.

Вестник "Чосун илбо" цитира Юн да казва, че съвместното планиране и провеждане на учения ще бъдат насочени към по-ефективно провеждане на "разширеното възпиране" на САЩ.

Терминът означава способността на американската армия, особено на ядрените й сили, да възпира нападения срещу американски съюзници.

"Ядрените оръжия принадлежат на Съединените щати, но планирането, обменът на информация, ученията и обучението трябва да бъдат провеждани съвместно от Южна Корея и Съединените щати", заяви Юн и добави, че Вашингтон също е "доста положително настроен" към идеята.

Забележките на южнокорейския президент идват ден след като севернокорейските държавни медии съобщиха, че Ким Чен Ун е призовал за разработване на нови междуконтинентални балистични ракети и по-голям ядрен арсенал, за да се противопоставят на заплахите от страна на САЩ на фона на нарастващото напрежение между Пхенян и Сеул.

Вчера Северна Корея изстреля балистична ракета с малък обсег край източното си крайбрежие в рядко срещан оръжеен тест късно през нощта на Нова година.

На фона на разговорите за собственото ядрено въоръжение на Южна Корея, Юн заяви, че поддържането на Договора за неразпространение на ядрените оръжия остава важно.