Русия съобщи днес, че войските ѝ изтласкват украинските сили на бойното поле и че ще засили военните си способности, приемайки до края на годината две нови армии и 30 нови съединения, съобщи Ройтерс.

Русия, която нахлу в Украйна през 2022 г., бавно напредва, след като украинското контранастъпление от миналата година не успя да постигне значими успехи. Русия контролира малко под една пета от територията на Украйна.

Руският президент Владимир Путин нареди на силите си да продължават напредването, след като преди месец поеха контрол над град Авдеевка в Източна Украйна.

"Руските войници продължават да изтласкват врага от позициите му", заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу пред високопоставени генерали, цитиран от БТА.

"САЩ и техните сателити са извънредно загрижени заради успеха на руските въоръжени сили. Комбинираните войскови групировки ще продължат да надграждат постигнатите успехи и ще увеличат огневото въздействие срещу противниковите цели", допълни той.

Шойгу заяви, че Русия, която е наела стотици хиляди войници по договор, ще създаде две нови армии и 30 нови съединения, включително 14 дивизии и 16 бригади.

Разузнавателните агенции на някои западни страни заявиха, че войната е може би в повратна точка, като Киев се нуждае от допълнително въоръжение от западните си съюзници, за да избегне нови загуби на бойното поле. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви вчера, че е заплашено самото оцеляване на Украйна.

В момента страната обсъжда нов закон за мобилизацията, защото се сблъсква с липса на боеспособни войски. Подкрепата от Вашингтон е задържана заради политическите боричкания преди президентските избори в САЩ през ноември.

Преди президентските избори в Русия (състояли се от 15 до 17 март), Украйна засили атаките си, като обстрелваше руските погранични области, поразяваше рафинерии на руска територия и използва "проксита" [съставените от настроени срещу Кремъл руснаци Легионът "Свобода за Русия" и батальонът "Сибир" - бел. ред.] в опит за проникване през границата.

Шойгу заяви, че отбраната е засилена. Той допълни, че Русия е свалила 419 украински дрона и 67 ракети по време на изборите и е нанесла тежки загуби на украинските проксита. Ройтерс съобщи, че не е успял да потвърди тези данни по независим път.

Путин заяви по-рано, че Русия ще накаже Украйна за атаките и ще създаде буферна зона в украинските територии като защита срещу ударите от доставяните ѝ от Запада артилерийски системи.

"Основната цел е да се гарантира сигурността. Има различни методи - не са лесни, но ще се справим", заяви Путин днес по време на заседание в Кремъл.