Русия обяви днес, че до 2026 г. във въоръжените ѝ сили ще бъдат извършени дълбоки реформи, включително промени в числеността на личния състав и административна реформа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Руското министерство на отбраната съобщи, че се предвижда броят на военнослужещите във въоръжените сили да се увеличи до 1,5 милиона души.

"Само укрепвайки ключовите структурни компоненти на въоръжените сили е възможно да гарантираме военната сигурност на държавата и да защитим новите региони и обектите от критичната инфраструктура на Руската федерация", заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу на съвещание със заместниците си в министерството, с главнокомандващите на видовете въоръжени сили на Русия и командващите родовете войски и военните окръзи по въпроса за изпълнението на решението на руския президент Владимир Путин за увеличаване на числеността на въоръжените сили до 1,5 милиона военнослужещи, предаде ТАСС.

Ведомството отбеляза, че министърът е обърнал особено внимание върху това, че всички мерки трябва да бъдат обединени в комплексен план за увеличение на числеността на личния състав във въоръжените сили на Русия и да бъдат синхронизирани със сроковете за доставка по държавни отбранителни поръчки на въоръжения, военна и специална техника и материални средства, със строителството на инфраструктура за разполагане на войските и с осигуряването им със съответните ресурси.

Шойгу отбеляза, че въвеждането на посочените мерки ще изисква компетентни решения от страна на заместник-министрите на отбраната, главнокомандващите (на видовете въоръжени сили) и командващите (на военните окръзи, Северния флот и родовете въоръжени сили).