Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че руските войски са изпълнили основната цел на специалната военна операция за 2023 г. - да се осуети украинското контранастъпление.

"Основните усилия през изтичащата година бяха насочени към постигане на целите на специалната военна операция. Основната от тях беше да се осуети шумно обявеното от Украйна и нейните съюзници от НАТО контранастъпление на украинските въоръжени сили. Тази задача беше успешно изпълнена", заяви Шойгу на заключителния конферентен разговор, чийто запис беше публикуван от РИА Новости.

Според министъра за изпълнението на основната задача през 2023 г. са допринесли няколко фактора, сред които "създаването на ефективна система от отбранителни линии, високата бойна ефективност на всички части и подразделения, надеждността и ефективността на руската военна техника".

Сергей Шойгу заяви, че руските войски разширяват контролираните територии по всички направления и "постоянно заемат по-изгодни позиции". За изземването на инициативата на бойното поле, според министъра, са помогнали "всестранните усилия в тила и на фронта".

През лятото на 2023 г. украинските въоръжени сили започнаха контраофанзива, за която се подготвяха в продължение на няколко месеца. През втората половина на юни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че настъплението върви "по-бавно от желаното". През декември Зеленски призна, че Киев "не е постигнал желаните резултати" - по време на контраофанзивата украинските военни са успели да освободят само малка част от територията, а двете страни са понесли сериозни загуби. Руският президент Владимир Путин, който неведнъж е коментирал контраофанзивата на ВСУ, заяви в средата на декември, че украинските военни "не са успели никъде".

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски изрази благодарност на ВВС на ВСУ за ракетния удар по "Феодосия" в Крим, който порази големия десантен кораб "Новочеркаск" на руския Черноморски флот. "Благодарен съм на нашите ВВС за ефектното добавяне на още един кораб към руския подводен Черноморски флот. В Украйна няма да има нито едно спокойно място за окупаторите", написа Зеленски в канала си в Telegram след редовното заседание на Ставката на Върховния главнокомандващ на Украйна.

По-рано командването на ВВС на ВСУ съобщи, че през нощта на 26 декември е унищожило с крилати ракети руския десантен кораб "Новочеркаск" в пристанище Феодосия.

Руското министерство на отбраната потвърди информацията за ракетния удар по Феодосия. Министерството заяви, че корабът е бил повреден "в хода на отразяване на удар на ВСУ" с управляеми ракети, а силите за противовъздушна отбрана са унищожили два украински Су-24, които са изстреляли ракетите.