Сепаратистката коалиция "Билду" отбеляза исторически успех на регионалните избори в испанската автономна област Страната на баските, предаде ДПА, цитирана от БТА.

При преброени около 95% от гласовете алиансът, който се застъпва за независимост на региона в Северна Испания, печели 27 места, което е с шест повече от последния вот през 2020 година.

Сепаратистите обаче ще останат в опозиция, тъй като снощи стана ясно, че управляващата коалиция между центристката Баска националистическа партия (БНП) и Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) на премиера Педро Санчес ще запази властта си.

След преброяването на повечето гласове БНП получава 27 места, което заедно с 12-те места на ИСРП ще даде на управляващата коалиция абсолютно мнозинство от 39 от общо 75-те места в парламента във Витория.

Подобно на "Билду", в чиито редици има бивши членове на разпуснатата терористична организация ЕТА, БНП също се стреми към по-голямо самоопределение на региона от централното правителство в Мадрид, но подходът ѝ не е толкова радикален.

Групировката ЕТА (Euskadi Ta Askatasuna - Страната на баските и свобода), е основана през 1959 г. В продължение на десетилетия тя се бори за независима Страна на баските, като извършва около 3000 нападения, при които загиват 857 души, а 2600 са ранени. ЕТА прекрати въоръжената си борба през 2011 година, а седем години по-късно заяви, че се саморазпуска.

Понастоящем Страната на баските е една от най-проспериращите автономни общности в Испания.

Миналия месец стана известно, че двойка (от различен пол) бивши бойци на ЕТА делят една и съща килия в затвор в Северна Испания - ситуация, която предизвика "недоумение" и "възмущение" сред Асоциацията на жертвите на тероризма, предаде Франс прес.