Законопроект за защита на признаването на еднополовите бракове на федерално ниво преодоля първата си пречка в Сената на САЩ и получи зелена светлина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Законодателната инициатива бе предприета с оглед на притесненията, че по-консервативен Върховен съд би могъл да отмени решението от 2015 г., с което еднополовите бракове станаха законни навсякъде в САЩ.

Документът събра шейсетте гласа, нужни за прекратяване на дебата, преди да се гласува приемането му окончателно. Той ще служи за гаранция срещу всякакви бъдещи действия на Върховния съд, като наложи на федералното правителство задължението да признае, че всеки брак е законен в щата, в който е сключен. Няма да бъдат спирани щатите да забраняват еднополовите или междурасовите бракове, ако Върховният съд им позволи.

Всички 50 демократи и 12 сенатори от Републиканската партия гласуваха за прокарването на законопроекта в 100-местната горна камара на американския Конгрес. Камарата на представителите прие подобен законопроект през юли с подкрепата на 47 републиканци и на всички демократи конгресмени.

Текстът трябва да премине през още няколко процедури в Сената, преди да може да се одобри окончателно и да се подпише от президента.

Когато през юли Върховният съд отмени конституционната защита на абортите, върховният магистрат Кларънс Томас изказа мнение, че съдът трябва да обмисли отмяната и на други прецеденти, защитаващи личната свобода, включително и решението от 2015 г. за узаконяването на еднополовите бракове.

Според Бюрото за преброяване на населението в САЩ има около 568 000 женени еднополови двойки. Сенаторката от Демократическата партия Тами Болдуин, която е първата открито хомосексуална сенаторка и главна инициаторка на законопроекта, заяви на пресконференция във вторник, че е разбрала за разтревожени граждани, които се боят заради предложението да се отнеме правото им да сключат брак с този, когото обичат.

Преди гласуването вчера сенаторът от Републиканската партия Том Тилис, който също е от инициаторите, определи законопроекта като "добър компромис...основаващ се на взаимно уважение към скъпите ни американци".

Въпреки че в последните десет години еднополовите бракове се превърнаха от деликатен въпрос в добре утвърдена норма, преговарящите трябва да намерят баланса между защитаване на правото, което повечето американци считат за даденост, и успокояване на опасенията на републиканските сенатори спрямо религиозните свободи.