Палестинският президент Махмуд Абас отмени планирана среща с президента на САЩ Джо Байдън след днешния израелски въздушен удар по болница в Газа, при който загинаха стотици хора, съобщи висш палестински представител, цитиран от Ройтерс и БТА.

Срещата трябваше да се състои в Йордания. Палестинският представител каза, че Абас се връща в град Рамала, на Западния бряг, където се намира седалището на неговото правителство.

В Рамала тази вечер избухнаха сблъсъци между протестиращи, настояващи за оставката президента Махмуд Абас, и неговите сили за сигурност, съобщиха журналисти от Франс прес.

Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат протестиращите, които мятаха камъни и скандираха лозунги срещу президента Абас, разгневени след смъртоносната израелска атака срещу болница в Газа.

Според очевидци, цитирани от Ройтерс, сблъсъци с палестинските сили за сигурност тази вечер са избухнали в още много градове на окупирания Западен бряг.

"Вън!", "Народът казва: Долу президента!", скандираха протестиращите. Пò на север, в Наблус, демонстранти развяваха знамена на ислямисткото движение "Хамас".

Както съобщи палестинска осведомителна агенция УАФА, в неделя президентът Абас е заявил във връзка с кървавата атака, извършена от командоси на ислямисткото движение на израелска земя на 7 октомври, че "политиките и действията на "Хамас" не представляват палестинския народ". В по-късна версия на изявлението, разпространена от агенцията, това изречение беше изтрито.

Тази вечер, след израелския удар срещу болница в Газа, Абас осъди "клането" и обяви тридневен траур в палестинските територии.

Ръководителят на Гражданска защита в контролираната от "Хамас" ивица Газа, съобщи, че убитите при израелския удар по болницата са над