Групи анархисти, участващи в студентските демонстрации в Гърция, влязоха в сблъсъци с полицията, съобщи БНР.

Днес студентите в Гърция отбелязват годишнина от бунта срещу военната хунта преди 49 години. Голямо е напрежението между студенти и полиция на демонстрациите в студентките градове. В Атина и Солун замерваха с камъни и коктейли "Молотов" полицаите, които охраняват демонстрациите. Силите на реда отговориха със сълзотворен газ.

В Солун младежите запалиха полицейски автомобил. В Патра група анархисти подпалиха жилищен блок и магазини.

Полицията премина към арести на студенти, което още повече увеличи напрежението на демонстрациите.

В студентските градове в цялата страна днес се проведоха шествия в памет на загиналите по време на студентския бунт в Атина преди 49 години.

Лидерите на партиите и ръководителите на студентските организации призоваха към сдържаност.

Ежегодният протест до посолството на Съединените американски щати, които много гърци обвиняват в подкрепа на военната диктатура през 1967-1974 г, често се превръща в протест срещу правителствената политика, припомня БТА.

Демонстрантите носеха днес транспаранти с надписи "САЩ и НАТО махайте се, оттегляне от войната", а няколко протестиращи носеха тениски с надпис "Борба за мир и разоръжаване". За кратко се стигна до изостряне на напрежението между полицията и протестиращите преди шествието да стигне до силно охранявания парламент на площад Синтагма.

Начело на демонстрацията, като всяка година, бе група протестиращи, които носеха окървавеното гръцко знаме на студентите от бунта през 1973 г.

Около 5000 полицаи бяха разположени в гръцката столица, като трафикът бе блокиран по повечето улици, а три метростанции по маршрута на шествието бяха затворени, съобщи Асошиейтед прес.

Хеликоптер и дронове кръжаха над централния площад Синтагма и близките квартали през целия ден, допълва Ройтерс.

По-рано през деня хора поднасяха венци и карамфили пред Атинската политехника - легендарно за гърците място. Точно това висше училище се вдига на бунт против диктатурата на полковниците в Гърция и е превзето с танкове през ноември 1973 година. Тогава загиват 23 души, а над 1500 са ранени. Бунтът в Политехниката се смята за началото на поредица от събития, довели до падането на военната хунта и възстановяването на демокрацията в Гърция.