Украинският президентски съветник Олексий Арестович подаде оставка днес, след като негов коментар за руския ракетен удар в град Днепър предизвика публично възмущение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Арестович обяви оставката си във Фейсбук. Преди това той публично се извини в изявление в Телеграм и оттегли коментара си, в който намекна, че руската ракета, улучила жилищна сграда в Днепър и убила най-малко 41 човека, е била свалена от Украйна.

Според украинските военновъздушни сили сградата е била поразена от ракета Х-22, срещу която Украйна няма средства за противодействие.

"Поднасям искрените си извинения на жертвите и техните роднини, жителите на Днепър и всеки, който е бил дълбоко наранен от моята прибързана, погрешна версия за причината за руския ракетен удар по жилищна сграда", заяви Арестович.

Непосредствено след оставката той припомни и предишното си решение да напусне поста си. "Когато напуснах предишния път, месец и половина по-късно избухна война. Да видим какво ще се случи този път", написа многозначително съветникът в коментар към публикацията си за оставката.

Предишният път Арестович обяви оставката си точно преди една година - също на 17 януари - и то от две позиции едновременно: съветник на Андрий Ермак и говорител на украинската делегация в Тристранната контактна група.

Тогава той заяви, че е подал оставка "по лични причини", но в същото време той критикува властта на Зеленски.

Той написа пост, в който обвини висшето ръководство в слабост - след като на заподозрения Петро Порошенко беше позволено да се върне тихо от чужбина и да се "пребори" с мярката за неотклонение в съда, като организира минимайдан на улицата.

Все още обаче не е ясно дали тогава той е наистина подал официално оставка. В началото на февруари миналата година офисът на украинския президент заяви, че не е получил никаква оставка от Арестович. След началото на руското нашествие той веднага се върна и стана един от основните говорители на властта в Киев.