Историческа промяна за жените в Саудитска Арабия - те вече могат да пътуват в чужбина без разрешение. Според новите правила всеки саудитец, навършил 21 години, може да има задграничен паспорт, без да е необходимо разрешението на трето лице, съобщи БНТ.

Със серия декрети, публикувани в местности издание на Държавен вестник, жените в Саудитска Арабия получават нови права. Освен че вече ще могат да имат задгранични паспорти и да пътуват без разрешението на баща или съпруг, те ще могат да регистрират брак, развод и смърт. Според експерти, това ще увеличи и възможностите за работа пред жените в страната.

Рима Бандар Ал Сауд, посланик на Саудитска Арабия в САЩ, заяви в Туитър:

"С тези нови наредби се прави история. Те призовават за еднакво ангажиране на жените и мъжете в нашето общество. Това е цялостен подход към равенството между половете, който безспорно ще създаде реална промяна за саудитските жени".

Рияд от години е критикуван, че жените са третирани като хора 2ра категория. За важни решения, които ги засягат и независимо от възрастта им се изискваше разрешение от баща или съпруг. През последните месеци кралството облекчи и други дългогодишни социални ограничения за жените, въпреки че според активистите за женски права, има още много какво да се желае.

От началото на управлението на коронования принц Мохамед Бин Салман жените в Кралството вече могат да шофират сами, да седят редом до мъжете в киносалон, а от 2015 година гласуваха на избори за първи път.