Правителството на САЩ ще изпрати делегация на високо равнище в Китай, за да изпълни обещанието на китайския лидер Си Цзинпин и президента на САЩ Джо Байдън за затопляне на отношенията, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Помощник-държавният секретар за Източна Азия и Тихия океан Даниел Критънбринк ще придружава директорката Съвета за национална сигурност за Китай и Тайван Лора Роyзънбъргър от 11 до 14 декември. Те ще посетят Китай, Южна Корея и Япония.

В Китай Критънбринк ще поеме щафетата от Джо Байдън след срещата му със Си Цзинпин в Бали в средата на ноември. Двамата лидери обещаха да "продължат отговорно да управляват конкуренцията" между двете страни и да "проучат потенциални области на сътрудничество", заяви Държавният департамент. Джо Байдън и Си Цзинпин обсъдиха спорни въпроси като бъдещето на Тайван, ограниченията на САЩ върху вноса на китайски технологични продукти и влиянието на Китай по света.

Даниел Критънбринк ще подготви и посещението на ръководителя на дипломацията Антъни Блинкън, насрочено за началото на 2023 г., което ще бъде първото посещение на виден американски дипломат в Китай от четири години насам.

Междувременно бе съобщено, че Байдън ще бъде идната седмица домакин на среща на високо равнище с Африка, за да съживи отношенията с континента в условията на конкуренция от страна на Китай и Русия, предаде Франс прес.

Тридневната среща на върха във Вашингтон ще бъде възможност да се обявят нови инвестиции, да се говори за продоволствената сигурност - влошена от войната в Украйна - и изменението на климата, но също и за демокрацията и управлението. И може би най-вече за да покаже, че САЩ все още се интересуват от Африка, осем години след първата подобна среща на върха през 2014 г. по времето президента Барак Обама.

Бившият президент Доналд Тръмп не криеше, че не се интересува от африканския континент, докато Джо Байдън, защитник на мултилатерализма, възнамерява да върне Африка в центъра на световната дипломация. Той подкрепя идеята за място за Африка в Съвета за сигурност на ООН и ще призове на срещата на върха Африканският съюз да бъде официално представен в Г-20, заяви президентски съветник.

Китай е най-големият кредитор на бедните и развиващите се страни в света и инвестира значителни средства в богатия на ресурси африкански континент.

По същия начин Русия значително увеличи присъствието си там, включително чрез изпращане на наемници, и поддържа тесни връзки с някои столици, особено с тези, които в началото на март решиха да не подкрепят резолюцията на ООН, осъждаща нахлуването в Украйна - основен повод за напрежение в отношенията със САЩ.