Министерството на правосъдието на САЩ снощи повдигна обвинения срещу четири китайски компании и осем физически лица за предполагаем трафик на химикали, използвани в САЩ и Мексико за производството на силно пристрастяващото болкоуспокояващо фентанил, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Трите отделни обвинителни акта във федералния съд в Ню Йорк представляват първите обвинения срещу базирани в Китай химически компании и китайски граждани за незаконна продажба на химикали, използвани в производството на фентанил, който е смятан за причинител на смъртоносна криза със свръхдози в САЩ.

Говорител на китайското посолство осъди обвиненията и на свой ред обвини правителството на САЩ, че се опитва да прехвърли вината за свой вътрешен проблем с наркотиците.

Федерални прокурори заявиха, че компаниите са предлагали на пазара химикали, използвани за производството на фентанил, на своите уебсайтове и акаунти в социалните медии, рекламирали са, че приемат плащания в криптовалута и са ги доставяли на наркотрафиканти, включително на мексиканския картел Синалоа.

"Когато през април обявих, че министерството на правосъдието е предприело значителни правоприлагащи действия срещу картела Синалоа, обещах, че министерството на правосъдието никога няма да забрави жертвите на епидемията от фентанил", заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд.

Гарланд добави, че тези действия включват пресичане на възможностите на китайските химически компании да "снабдяват картелите с основните елементи, от които те се нуждаят, за да произвеждат смъртоносния фентанил".

Говорител на китайското посолство в САЩ обвини американските прокурори в налагане на "юрисдикция с дълги ръце", като добави, че този ход може да навреди на съвместните операции на двете страни за борба с наркотиците.