Вашингтон вече има посланик във Венецуела за първи път от десетилетие, въпреки че в посолството в Каракас няма американски дипломати заради разрива в отношенията.

Номинацията на 50-годишния Джеймс Стори за посланик бе потвърдена в сряда от Сената на САЩ с гласов вот. Дипломатът от Южна Каролина поема длъжността, която ще изпълнява от столицата на съседна Колумбия, в момент когато Венецуела преживява историческа икономическа и политическа криза. Стори вероятно ще играе ключова роля за осъществяването на американската политика спрямо Венецуела при прехода към новата президентска администрация на Джо Байдън. Двустранните отношения имат дълго и трънливо минало, което включва и това, че президентът Доналд Тръмп задвижи съдебна процедура срещу (венецуелския президент) Николас Мадуро по обвинение, че е наркотерорист.

Победата на Байдън на президентските избори в САЩ отприщи дебат между тези, които подкрепят твърдия подход на Тръмп с цел изолиране на Мадуро, и онези, които казват, че е време за нов курс. Критиците казват, че тежките санкции не са успели да отстранят Мадуро от власт, а са отворили Венецуела за съперници на САЩ като Китай, Русия и Иран, като в същото време са направили още по-тежък живота на милиони жители на южноамериканската страна.

САЩ и Венецуела не са си разменяли посланици от 2010 г., когато отношенията започнаха да се изострят при покойния президент Уго Чавес. Двете страни напълно скъсаха дипломатическите отношения миналата година, като всяка изтегли своите дипломати малко след като Вашингтон подкрепи венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуаидо за законен лидер на страната.

САЩ са начело на коалиция от 12 държави, които отхвърлят Мадуро, след като той бе преизбран за втори мандат на избори през 2018 г., за които се смята, че са били фалшифицирани, защото на най-популярните опозиционни лидери бе забранено да се кандидатират.

Оттогава Мадуро, вътрешното му обкръжение и държавната петролна компания са под тежки американски санкции в опит да бъдат изолирани. Администрацията на Тръмп предложи 15 млн. долара за залавянето на Мадуро, след като съд в САЩ го подведе под отговорност по наркообвинения.

Стори, който е дипломат от кариерата, бе номиниран от Тръмп през май и досега служеше като шарже д'афер в посолството - дипломатът, който ръководи мисията в отсъствие на посланик. Дипломатическата му кариера включва постове в Мексико, Бразилия, Мозамбик и Афганистан. Днес той ръководи един минимален екип от дипломати в едно "виртуално" посолство в Богота.

Независимо от предизвикателството да работи извън територията на Венецуела, Стори всяка седмица провежда 30-минутен разговор на живо по Фейсбук, опитвайки се да поддържа връзки с милиони венецуелци в родината им или с такива, които са избягали от поразената от кризата страна. С един свободен и импровизиран подход той отговаря на чист испански на въпроси на венецуелци и на малцината американски граждани, все още намиращи се в страната. От време на време минава на английски с южнокаролински акцент.

Той не се стеснява да атакува Мадуро и неговото правителство, обвинявани от критиците за засилващото се авторитарно управление и корупционни практики, за унищожаването на процъфтяващия някога петролен отрасъл, довело страната до разруха.

"Вижте, това не е истинска демокрация, - каза Стори в онлайн чат в началото на тази година, а после заклейми онези високопоставени венецуелски официални лица, чиито семейства живеят охолно в Испания и Панама, докато повечето венецуелци живеят в бедност. - Да, те ви мамят".