Това посочват университетски преподаватели в ежегодния доклад за грамотността на бъдещите студенти, цитиран от АФП и БГНЕС. Разбираемо е да не знаят кой е Бетовен, след като са гледали едноименния филм (реж. Брайън Левант, 1992 г), но какво да се каже за младите американци, които през 2014 г. ще бъдат висшисти, а мислят, че Чехословакия никога не е съществувала.

Това изследване се прави всяка година от 1998 г., когато университетският професор по литература Том Макбрайд и бившият говорител на университета “Белойт“ в Уискънсин, публикуват първия доклад за образователното ниво и общата култура на кандидат-студентите в САЩ.

В предишни доклади от тази “поредица“ Макбрайд беше съобщил, че според американците, родени през 1980 г., папата е само един – Йоан Павел Втори. Друг любопитен пример датира от 2006 г., когато младежите изобщо не са знаели какво е това апартейд в ЮАР, а през 2007 г. са казвали, че “бананова република“ е верига магазини за облекло в САЩ.

Според доклада от 2009 г. кандидат-студентите не знаели, че между Иран и Ирак е имало война, нито умеели да връзват вратовръзка, а според студентите, които са се дипломирали тази година Германия никога не е била разделена и в самолетите винаги е било забранено да се пуши.