САЩ разширяват военното си присъствие в Сирия, създавайки нови оперативни центрове и военни бази в райони, контролирани от кюрди, съобщи Анадолската агенция.

Първите американски бази в региона са създадени през 2015 година, това са две военно-въздушни бази в близо до Хасака и Ракка. От юли 2-17 година започна изграждането на още пет военни бази и оперативни центрове, някои от които близо до зоната, в която Турция провеждаше операция "Щитът на Ефрат".

Завършена е и военната база в провинция Дейр-ез-Зор, близо до най-големите петролни полета на Сирия. Още една американска военна база има в района на петролното поле Сабан, на 10 километра източно от река Ефрат. Тази база позволява на американците да контролират територии, през които преминават пътищата за още две от петролните находища в Сирия - Ал Омар и Танак.

В северната част на провинция Ракка САЩ имат голямо летище, а около него е инсталирана техника за противовъздушна отбрана и многочислени електронни системи.

Според местни източници САЩ продължават да строят нови военни обекти в Сирия и това говори за намерението на Вашингтон да остане дълго в региона. Всичките им военни обекти са подсигурени със охранителни съоръжения, снайперисти и бронирана техника.