Държавният департамент на САЩ се тревожи, че Конгресът няма да приеме законопроектите, с които да предотврати спирането на работата на правителството, и планира как да действа по-нататък, заяви говорителят на ведомството Матю Милър, цитиран от Ройтерс и БТА.

Вашингтон е все по-близо до четвъртото частично спиране на работата на американското правителство.

"Искам да реша проблема", заяви пред журналисти председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти, допълва Асошиейтед прес.

Макарти се надява всичките му съпартийци от Републиканската партия да подкрепят предложения от него законопроект. Той е изложил стратегията си на заседание на републиканците, проведено при закрити врата, като е призовал всички, включително и непокорното мнозинство на републиканците, да работят заедно.

Предложението му предвижда намаляване на федералните разходи за много агенции с 8 %, както и затягане на сигурността по границата с Мексико.

Маккарти насрочи пробно гласуване на крайнодесния законопроект в петък - ден преди крайния срок, след който правителството ще трябва да преустанови работата си.

Макарти категорично отхвърли предложения по-рано двупартиен законопроект на Сената за финансиране на правителството до 17 ноември, който предвижда отпускането на нови 6 милиарда долара за Украйна и още толкова за подпомагане на пострадалите при природните бедствия в САЩ.