Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е изразходвала почти всички средства, оторизирани от Конгреса за Украйна, съобщи говорителят на Белия дом Джон Кърби.

"Грубо казано, общата сума, осигурена за Украйна от началото на войната, е над 60 милиарда долара. Не само за отбрана, но и за икономическа, финансова и хуманитарна помощ. Изразходвахме около 96 процента, а от фондовете за отбрана - повече от 90 процента", заяви той.

"Фронтът в Донбас и Запорожието остава активен с боеве по цялото му протежение. Фокусът ни е да продължим да помагаме на украинците, за да се възползват най-добре, преди времето да се промени напълно и да затрудни по-нататъшното настъпление. Вярваме, че те могат да отвоюват територията си. Били са подценявани неведнъж още от началото на този конфликт", допълни Кърби.

Президентът Джо Байдън отправи към Конгреса искане за нови средства за украинската армия още през август. Инициативата обаче беше блокирана от републиканците, пропомня БНР.

Зеленски: Украйна ще продължи да се сражава с Русия въпреки трудната контраофанзива

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната му ще продължи да се сражава с руските сили въпреки трудностите в настоящото й контранастъпление и факта, че вниманието на лидерите на Запада е насочено към конфликта в Близкия изток, предаде Ройтерс.

В интервю чрез видеоконферентна връзка за Ройтерс Зеленски каза, че въоръжените сили на Украйна не са се отказали да постигнат напредък на бойното поле тази година и изрази убеденост в този успех.

Президентът изрази увереност, че Украйна ще бъде в състояние да гарантира следвоенното си възстановяване без корупция. Той отбеляза, че Киев вече е показал значителен напредък в борбата с корумпираността, допълва БТА.

В същото време Зеленски изтъкна безпокойството на украинския народ от призивите на представители на Републиканската партия в САЩ да бъде намалена помощта за Киев. Той каза, че независимо от всичко личен избор на американците е за кого ще гласуват на президентските избори в страната и че след тях няма да стане ясно веднага какво би означавало за Украйна евентуално завръщане на Доналд Тръмп на президентския пост.