Белият дом обяви днес нов пакет американска военна помощ за Украйна, който ще бъде в размер на 3 милиарда долара, предадоха световните агенции и БТА.

Вчера Съединените щати и Германия съобщиха, че ще предоставят на бившата съветска република допълнителни оръжия и техника, за да й помогнат в борбата с руските нашественици. Съвместното изявление бе публикувано след телефонен разговор между президента Джо Байдън и канцлера Олаф Шолц.

САЩ и Германия ще предоставят на Украйна бойни машини на пехотата - съответно "Брадли" и "Мардер", стана ясно от вчерашното комюнике.

Днес говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер потвърди американската помощ и добави, че пакетът ще включва още бронетранспортьори и самоходни гаубици.

В рамките на поредния си пакет помощ за Украйна от началото на войната Съединените щати ще предоставят 682 милиона долара на своите партньори на източния фланг на НАТО за снабдяване с оръжия.

От Пентагона ще дадат повече подробности по-късно днес.

Тази седмица Франция обяви, че ще предостави на Украйна леки бойни бронирани машини А Ем Икс-10 Ер Се (AMX-10 RC), припомня Ройтерс.

Зеленски също така заяви, че се е срещнал в Киев с двама американски сенатори в - Джак Рийд и Ангъс Кинг, за да обсъдят ситуацията на бойното поле и "рисковете от потенциална ескалация", часове след началото на обявеното от Москва едностранна прекратяване на огъня по повод православната Коледа.

Русия от своя страна осъди решението на Германия да достави на Украйна бойни машини "Мардер" и описа този ход като ескалация и морално неправилен, съобщи ДПА.

Предоставянето на тези тежки оръжия преминава "моралната граница", заяви руското посолство в Берлин.