Интервюто е цитирано от Франс прес, предаде БТА.

"Плановете на Русия да произведе нови балистични ракети не застрашават САЩ. Програмите за модернизация на руските балистични ракети, разработени в рамките на новия договор СТАРТ, са напълно легитимни. Ние също имаме нашите собствени програми за модернизация", заяви Гейтс.

"Не гледам на Русия като на заплаха. Разглеждам настоящите руско-американски отношения като отношения между две нормални страни. Ние сме партньори в някои области и конкуренти в други. Но по отношение на важните въпроси си сътрудничим", подчерта още военният министър.
Като пример той цитира борбата срещу тероризма и иранската ядрена програма.
Договорът СТАРТ за съкращение на стратегическите оръжия беше подписан на 8 април тази година от руския президент Дмитрий Медеведев и американския колега Барак Обама. Договорът е продължение на предишен договор със същото име от 1991 г. и в него се акцентира върху съкращаване на ядрените арсенали на Русия и САЩ. За да почне да се прилага този договор, то той трябва да бъде ратифициран от американския Сенат и от руската Дума, съгласно конституцията на двете страни.

В САЩ ратификацията се проточи
, защото няколко сенатори от Републиканската партия изразиха опасенията си относно бъдещето на американската противоракетна отбрана, за която те смятат, че е застрашена от новия договор, отбелязва Франс прес.

Въпреки думите на Гейтс, това лято между САЩ и Русия се разгоря огромен шпионски скандал, който завърши с най-голямата операция по размяна на шпиони след Студената война.