Това показват публикувани днес резултати от социологическа анкета, макар че напоследък отношенията на бившите противници от епохата на Студената война се затоплиха, предаде БТА.

На въпроса "САЩ агресор, който се стреми да постави под свой контрол всички страни по света, ли са?", 73% от интервюираните са дали положителен отговор в анкетата, направена от руския независим център "Левада". Почти същият отговор (75%) е бил даден при подобен сондаж през 2003 г.

Едва 8% от анкетираните са дали положителен отговор на въпроса "САЩ борят ли се за мир, демокрация и ред в света?", а 19% не са отговорили.

Анкетата е осъществена между 26 февруари и 2 март на основата на представителна извадка от 1600 руски граждани.

Междувременно световните агенции съобщиха, че новият руско-американски договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия ще бъде подписан в Прага.

"Бяхме попитани дали бихме приели да бъдем домакини на среща в Прага, когато преговорите приключат. Като съюзници ние се консултирахме със САЩ и се съгласихме", каза днес говорителят на чешкото външно министерство Филип Канда.
За момента няма информация дали идеята е била обсъдена и с Русия.

Съобщението е най-ясният досега знак, че Вашингтон и Москва са близо до приключване на преговорите по споразумението, което трябва да замени изтеклия през декември Договор за съкращаване на стратегическите оръжия (СТАРТ).

Ако споразумението бъде подписано в Прага, това би било символично завръщане за Обама в града, където през април миналата година той обяви ангажимента си за "свят без ядрени оръжия", посочи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.