САЩ призоваха за незабавното освобождаване на бившия американски морски пехотинец Пол Уилан, осъден днес в Русия на 16 години затвор при тежък режим заради шпионаж, предаде Ройтерс.

"Съединените щати са възмутени от решението на руски съд да признае за виновен гражданина на САЩ Пол Уилан след секретен процес, при секретни доказателства и без съответно допускане на свидетели на защитата", се казва в изявление на държавния секретар Майк Помпейо.

По думите му отношението на руските власти към Уилан е било ужасяващо. "Русия не осигури на г-н Уилан справедливо изслушване пред независим и безпристрастен съд, по време на неговото задържане е подложила на риск неговия живот, пренебрегвайки отдавнашните му здравни проблеми, и безскрупулно го е държала изолиран от роднини и приятели", заяви Помпейо.

Уилан, който има паспорти от САЩ, Великобритания, Канада и Ирландия, бил задържан от агенти на руската Федерална служба за сигурност на 28 декември 2018 г. в московски хотел, докато се готвел да присъства на сватбено тържество. Според руските власти 50-годишният сега мъж е бил хванат с компютърна флашка, съдържаща секретна информация. Уилан не се призна за виновен и твърди, че е жертва на инсценировка, защото флашката, на която уж имало снимки от ваканция, му била дадена от руски познат.

"Всичко това е политически театър", заяви днес подсъдимият, седнал зад прозрачна преграда в залата на московския съд. Той каза на съдията, че не разбира присъдата, защото заседанието се води на руски език без превод.