Кораб на Военноморските сили на САЩ е прехванал три ракети, изстреляни от подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен. Ракетите са се насочвали на север и може да са били предназначени за Израел, съобщава Пентагонът, цитиран от The Times of Israel.

Служители са обяснили, че разрушителят на американските ВМС USS Carney е бил в Червено море и е прехванал взривните устройства.

По думите на генерал Пат Райдър, прессекретаря на Пентагона, ракетите са били крилати и за наземно нападение. Имало е и няколко дрона, също изстреляни от силите на хусите в Йемен. Райдър е отбелязал, че са били свалени над водата.

"Не можем да кажем със сигурност към какво са били насочени тези ракети и дронове, но те бяха изстреляни от Йемен на север по Червено море, потенциално към цели в Израел", е казал Райдър на брифинг в Пентагона.

Ракетите са били свалени, защото са "представлявали потенциална заплаха" въз основа на техния полетен профил.

САЩ са готови да направят всичко необходимо, "за да защитят нашите партньори и нашите интереси в този важен регион", категоричен е генералът и е споделил, че САЩ все още разследват каква е била целта.

Според израелски медии, позоваващи се на техни източници, целта е била именно Израел.

Бунтовниците хути изразиха подкрепа за палестинците и заплашиха Израел на фона на войната Израел-"Хамас". Лозунгът на подкрепяната от Иран групировка е "Смърт за Америка, смърт за Израел, прокълнете евреите, победа за исляма", добавят от The Times of Israel.

Иран многократно е предупреждавал, че Израел може да се изправи пред по-големи заплахи, ако не спре войната си срещу терористите от Газа, започнала след терористичната атака на "Хамас" на 7 октомври в Южен Израел, при която бяха убити 1400 израелци.