САЩ са предложили нова среща на лидерите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп в края на 2018 г. във Вашингтон, но работата по подготовката й още не е започнала.

Това заяви пред журналисти помощникът на руския държавен глава Юрий Ушаков, цитиран от световните агенции и БТА.

Ушаков допуска срещата Путин-Тръмп да се състои в кулоарите на срещата на Г-20 в Аржентина или на други международни форуми, където двамата президенти ще участват.

Помощникът на руския лидер отказа да отговаря на въпроси за неотдавнашната среща на върха в Хелзинки, по-специално за това доколко настоятелно Тръмп е поставил въпроса за предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ.

Той допълни, че Вашингтон и Москва са единодушни, че е необходима нова среща на върха след Хелзинки. Ушаков подчерта, че Путин и Тръмп са се договорили да продължат "полезните" си контакти.

Миналата седмица Тръмп обяви, че е поканил Путин във Вашингтон през есента, за да "продължат диалога" и увери, че очаква с нетърпение втората им среща. Поканата била отправена от съветника по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън. Според говорителката на Белия дом Сара Сандърс подготовката за тази втора президентска среща "вече е в ход".

През август ще се състои среща на членове на руския Съвет за сигурност при президента и съветника на президента на САЩ Болтън.

Засега не се планира пътуване на президента на Русия до Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН през септември, каза още Ушаков.

Междувременно председателят на Камарата на представителите, републиканецът Пол Райън, заяви, че Владимир Путин няма да бъде поканен да направи обръщение пред съвместна сесия на американския Конгрес (на двете камари), ако посети Вашингтон през есента. Той добави, че подобна привилегия е запазена за съюзници.

Райън изтъкна, че няма проблем с това американският президент Доналд Тръмп да седне заедно с Путин.

"Мисля, че от значение е посланието, а ако посланието е - спрете да се месите в нашата страна, спрете да нарушавате нашия суверенитет, тогава подкрепям това", каза най-високопоставеният републиканец в долната камара на Конгреса.

"Но именно посланието има значение", заяви той.