САЩ се очаква да предоставят 425 милиона долара нова военна помощ на Украйна за борбата й срещу Русия, включително около 300 милиона долара дългосрочно финансиране за закупуване на боеприпаси с лазерно насочване, предназначени да унищожават дронове, казаха вчера американски служители, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според длъжностни лица дългосрочните средства ще бъдат осигурени чрез Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна, която финансира договори за по-големи оръжейни системи, които трябва да бъдат изградени или модифицирани от отбранителни компании.

Освен това администрацията на президента Джо Байдън ще изпрати оръжия и оборудване на стойност около 125 милиона долара чрез президентския орган, който изтегля оръжия от наличните запаси в САЩ.

Според официални лица оръжията ще включват боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи ХАЙМАРС (HIMARS) и национални усъвършенствани ракетни системи земя-въздух НЕЙСАМС (NASAMS), както и артилерийски снаряди, противотанкови ракети, оборудване за разрушаване и оборудване за използване при ниски температури.

Това ще бъде 50-ият пакет от помощ, изтеглен от запасите на Пентагона, и е сходен на пакета помощи отпреди около седмица, който беше на стойност 150 милиона долара.

По-малките общи суми на предоставяното са свързани с намаленото финансиране на Пентагона за войната в Украйна. Президентът Байдън поиска близо 106 милиарда долара допълнително финансиране, което включва пари за Украйна, войната на Израел срещу "Хамас", усилията на САЩ да се противопоставят на Китай и допълнителна сигурност на границата с Мексико. Конгресът все още не е предприел действия по него предвид нарастващата съпротива на републиканците.

Помощта за Киев цели да предостави на украинските сили повече оборудване и боеприпаси за студено време, за да им помогне да продължат битката срещу руските сили през зимните месеци.