Правителството на американския президент Джо Байдън е посъветвало Израел да отложи сухопътната операция в ивицата Газа, надявайки се да спечели време за преговори за освобождаване на заложниците и за да може повече хуманитарна помощ да достигне до палестинците в изолирания анклав, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на представители на американските власти.

Изданието посочва, че САЩ също така искат повече време, за да се подготвят за атаки срещу интересите си в региона от страна на подкрепяни от Иран групировки, които вероятно ще се засилят, след като започне израелската сухопътна операция в Газа.

Бързото развитие на събитията, последвали освобождаването на две американки от палестинското ислямистко движение "Хамас" в петък, е подтикнало правителството спешно да поиска от Израел да даде време за преговори за освобождаването на 212 други заложници, коментира "Ню Йорк таймс". Изданието цитира служител, запознат с преговорите за заложниците, които се водят главно чрез Катар, според когото движението "Хамас" е предупредило, че евентуална сухопътна операция на Израел ще намали сериозно шансовете за освобождаването на заложниците.

Най-малко 5087 палестинци, в това число 2055 деца, са убити при израелски въздушни удари в ивицата Газа от 7 октомври насам, съобщи пък днес министерството на здравеопазването в Газа, цитирано от Ройтерс. Ранените са вече 15 273, допълни то.

Само за последното денонощие при израелски удари са загинали 436 палестинци, като 182 от тях са деца. Голяма част от жертвите са убити при удари в южната на част на ивицата Газа, посочи здравното министерство на контролираната от групировката "Хамас" палестинска територия.