САЩ обявиха въвеждане на санкции срещу руски олигарси и свързани с Русия олигарси два дни преди втората годишнина от войната в Украйна, подета от Русия, предадоха световните агенции и БТА.

"Министерството на правосъдието се ангажира повече от когато и да било да пресече незаконните потоци, които подхранват войната на Путин, и да държи за отговорни онези, които продължават да позволяват това", каза американският министър на правосъдието Мерик Гарланд. Той съобщи и, че няколко мерки са взети от неговото ведомство, за да се започне съдебно преследване и да се конфискуват активи на олигарси, възприемани за ключови за Кремъл и за руската армия.

От Ню Йорк до Флорида, като се мине през Джорджия и Вашингтон, съдебни преследвания са започнали срещу няколко олигарси, сред които Андрей Костин. Шефът на руската банка ВТБ, която е втората най-голяма в Русия, е обвинен между другото в пране на пари и в заобикаляне на санкциите с цел поддръжка на две суперяхти, оценявани общо на 135 милиона долара.

Друг случай засяга украинския олигарх Сергий Курченко, обвиняван в предполагаемо използване на подставени компании за продажбата на метали на САЩ. Курченко е съратник на бившия украински президент Виктор Янукович, който е обект на американски санкции от 2015 г. Смята се, че Курченко живее в Москва.

Предприети са и действия за конфискуване на два имота във Флорида, за които се предполага, че са свързани с основатели на санкционирана руска строителна компания. Обвинен е и гражданин на Швейцария, че е обслужвал суперяхтата на руския олигарх Виктор Векселберг.

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща, че ще обяви и санкции срещу Русия заради смъртта в затвора на руския опозиционер Алексей Навални.