САЩ подкрепят идеята за хуманитарни паузи в Газа, за да може помощта да влезе в ивицата. Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, предадоха световните агенции.

"Ние можем да подкрепим хуманитарни паузи, което ще позволи влизането на помощта, както и извеждането на хора оттам. Това включва също и доставката на гориво и възстановяването на електроподаването", заяви Кърби.

Той отказа да коментира военните операции, които се водят в ивицата Газа, след като израелската армия каза, че засилва значително ударите по въздух по палестинската територия и че разширява операциите си по суша.

"Не сме фиксирали червени линии на Израел", подчерта Кърби, но добави, че САЩ ясно са заявили през израелския си съюзник безпокойството си относно жертвите сред населението, съпътстващите щети и начина, по който израелците биха решили да действат.

Президентът на САЩ Джо Байдън е събрал вчера основните си съветници по въпросите на сигурността, за да обсъди с тях развитието на конфликта между Израел и "Хамас", съобщи още Кърби. Той добави, че Байдън не е разговарял вчера с израелския премиер Бенямин Нетаняху, с който той имаше почти всеки ден телефонни разговори.

В четвъртък европейските лидери призоваха за отваряне на хуманитарни коридори и за хуманитарни паузи в конфликта, противопоставящ Израел на "Хамас".

Запитан относно влизането на помощ на обсадената територия, Кърби заяви, че САЩ продължават да работят с партньорите си в региона, говорейки за десетина камиона, които са преминали през границата с Египет, което остава, според Вашингтон, недостатъчно.

"Без фундаментална промяна населението на Газа ще понесе безпрецедентна лавина от човешко страдание", предупреди вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Снощи Общото събрание на ООН прие резолюция, призоваваща за незабавно хуманитарно примирие в Газа, но в текста не се споменаваше "Хамас" и документът беше разкритикуван от Израел. САЩ също не го подкрепиха по същата причина.