Съветникът на президента на САЩ за националната сигурност Джон Болтън заяви, че САЩ подготвят сурови нови санкции срещу венецуелския президент Николас Мадуро, които по думите му ще прекъснат международното му финансиране, предаде Ройтерс.

"Време е да се действа. САЩ действат решително за прекъсване на финансирането на Мадуро и да ускорят мирен демократичен преход", каза Болтън на конференция за Венецуела с участието на над 50 страни в столицата на Перу Лима.

Болтън предупреди Русия и Китай да се въздържат от оказване на помощ на властите на Венецуела, съобщи БТА, цитирана от ДПА.

"Казваме на Русия и Китай, че подкрепата им за режима на Мадуро е недопустима. Отново казваме на Русия и по-специално на тези, които контролират финансите й: "Не повишавайте сумата в загубен облог". Колкото до Китай, който вече отчаяно се опитва да компенсира финансовите си загуби, най-бързият начин да си възвърне парите е да подкрепи ново, легитимно правителство. Китай се обявява против чуждестранна намеса във Венецуела, което е добър аргумент всички кубински и руски военни и паравоенни сили незабавно да напуснат Венецуела", каза още Болтън.

"Стремим се към мирно предаване на властта, но както каза от самото начало президентът Тръмп: "Всички варианти са на масата", добави той.

Болтън заяви, че САЩ ще санкционират всеки на своя или чужда територия, който подкрепя правителството на Мадуро, предаде Асошиейтед прес.

Готвените нови санкции са подобни на тези, които са наложени срещу страни като Куба, Северна Корея, Сирия и Иран, отбелязва АП.

Венецуелското външно министерство определи подготвяните от САЩ нови санкции като "нова тежка агресия и икономически тероризъм" срещу народа на Венецуела, предаде Франс прес.

"Това е опит да се постави в официални рамки вече започналата престъпна икономическа, финансова и търговска блокада", добави министерството, цитирано от Ройтерс.

Ведомството заяви, че няма да допусне "ескалирането на агресията да засегне процесите на политически диалог" с опозицията, които се водят с посредничеството на правителството на Норвегия.

Председателят на комисията по международни въпроси в горната камара на руския парламент Константин Косачов заяви, че решението на САЩ да замразят всички активи на венецуелското правителство е груба намеса във вътрешните дела на страната, предаде Асошиейтед прес.

Това действие на правителството на Тръмп се равнява на "международен бандитизъм", добави Косачов.

Санкциите на САЩ забраняват на американски физически и юридически лица да търгуват с правителството на президента Мадуро и с водещите му поддръжници. Това са първите санкции от този тип в Западното полукълбо от над 30 години, отбелязва АП.