Съединените щати ще отворят утре четири контролни пункта на границата си с Мексико, тъй като незаконната имиграция е намаляла, предаде Ройтерс, като се позова на американските гранични власти.

Отворени ще бъдат един пункт в щата Тексас, два пункта в щата Аризона и един в щата Калифорния, се казва в изявление на американската служба за митнически контрол и защита на границите. Службата изтъква, че сигурността на границата ще продължи да бъде неин приоритет, предава БТА.

През декември американските гранични власти се сблъскаха с трудности при справянето с миграцията, тъй като в някои случаи броят на задържаните незаконни имигранти достигаше близо 11 хиляди за един ден.

В американския Конгрес продължават разговорите за възможна сделка, която да комбинира засилване на мерките за гранична сигурност с помощта за чужди страни, която да включва нова военна помощ за Украйна, казват американски представители.

"Трябва да направим нещо. Трябва да ми дадат парите, които ми трябват, за да защитя границата", заяви вчера пред репортери американският президент Джо Байдън.

Мексикански и американски представители заявиха миналата седмица, че ще задълбочат сътрудничеството помежду си в борбата с миграцията, след като американски представители пристигнаха в Мексико, за да се срещнат с мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, припомня Ройтерс.