Американското правителство даде зелена светлина за продажбата на изтребители Ф-16 на Турция и Ф-35 на Гърция, след като по-рано през седмицата Анкара ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО, съобщиха светновните агенции и БТА.

Както се изисква по закон в САЩ, Държавният департамент уведоми официално Конгреса, че разрешава двете сделки. Законодателният орган, който има определен срок да се запознае с тях и при съмнение да ги блокира, вероятно също ще ги одобри.

Държавният департамент изпрати уведомлението, че дава зелена светлина за продажбата ден след като Анкара приключи процеса по ратификация на приемането на Швеция в НАТО, ход, който беше пряко свързан с продажбата на самолетите.

Така с направената важна стъпка към окончателното финализиране на сделката и ратификацията на членството на Стокхолм се слага край на дълъг процес, който постави на изпитание отношенията между Вашингтон и Анкара.

Турция подаде заявка за самолетите още през октомври 2021 г., но забавилото се одобрение от турска страна за присъединяването на Швеция към НАТО се превърна в сериозна пречка за получаването на благословията на Конгреса.

Сделката с Турция е на обща стойност 23 милиарда долара и предвижда Анкара да получи 40 нови Ф-16 на компанията "Локхийд Мартин", а близо 80 други самолета от този тип, които вече са в състава на турските военновъздушни сили, да бъдат модернизирани.

Успоредно с одобрената доставка на самолети за Турция правителството "Байдън" даде зелена светлина и за продажбата на 20 стелт изтребителя Ф-35 на друг съюзник от НАТО - Гърция, на стойност 8,6 млрд. долара. Тези самолети също се произвеждат от компанията "Локхийд Мартин". Вашингтон се опитва да постигне баланс в отношенията с Атина и Анкара, които членуват в Алианса, но които в исторически план имат сложни отношения помежду си, отбелязва Ройтерс.

Държавният департамент даде одобрението си за сделката с Турция едва след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа турската ратификация на членството на Швеция в НАТО и само часове след като във Вашингтон постъпи официалният документ от Анкара, че това вече е факт.

"Одобрението ми за закупуването от Турция на самолетите Ф-16 беше обвързано с ратифицирането от Турция на шведското членство в НАТО. Но никой да не се заблуждава - това не беше решение, което взех лесно", каза американският сенатор демократ Бен Кардин, който председателства комисията по външни работи на Сената, една от четирите ключови комисии, които трябва да дадат съгласие за предоставянето на въоръжението.

Турция трябва спешно да подобри състоянието на човешките права и да сътрудничи в по-голяма степен в търсенето на отговорност на Русия за инвазията в Украйна, а също и да помогне за намаляване на градуса на напрежението в Близкия изток, посочи Кардин.

Председателите на комисиите по външни работи на Сената и Камарата на представителите на Когреса проверяват всяка голяма продажба на оръжие. Те редовно поставят въпроси или изказват съображения за човешки права и по дипломатически теми, които могат да забавят или спрат подобни сделки.

След подаването на официалното уведомление от Държавния департамент Конгресът има 15 дни да възрази срещу продажбата, а ако не го направи, тя се смята за финализирана.

Не се очаква Конгресът да блокира нито една от двете сделки въпреки критиките към Турция от страна на някои конгресмени, отбелязва Ройтерс.

ХЕЛИКОПТЕРИ БЛЕК ХОК ЗА ХЪРВАТИЯ ЗА 500 МИЛИОНА ДОЛАРА

Държавният департамент одобри възможна продажба на военна техника и на друга балканска страна - Хърватия.

Става дума за хеликоптери "Блек Хок" и свързаното с тях оборудване, а цялата сделка се оценява на 500 милиона долара.

Пентагонът заяви, че и тук основният доставчик е "Локхийд Мартин".