Американската прокуратура обвини лидер на транснационалния синдикат за организирана престъпност "Якудза" за трафик на ядрени материали. 60-годишният Такеши Ебисава опитал да продаде уран и плутоний от Бирма, за които смятал, че са предназначени за Иран и създаване на ядрена бомба.

"Той е направил това, като е вярвал, че материалът ще бъде използван за разработване на програма за ядрени оръжия", коментира прокурорът на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк Дамян Уилямс.

Междувременно администраторът на Управлението за борба с наркотиците (DEA) Ан Милграм заяви, че обвиняемият е очаквал, че Иран ще използва трафикираните материали за ядрено оръжие.

Ебисава е заподозрян заедно със съучастник, който е тайландец. Двамата са били обвинявани заради оръжия и наркотици през април 2022 г.

Такеши Ебисава може да получи доживотна присъда, ако бъде осъден по последните обвинения.

Американските власти смятат, че Ебисава, който е в затвор в Бруклин, е високопоставена фигура в японския престъпен синдикат, известен като якудза, действащ и в Шри Ланка, Мианмар, Тайланд и САЩ.

Правосъдното министерство съобщи, че той е показал проби от ядрени материали в Тайланд пред американски агенти под прикритие.

Служителят на Агенцията за борба с наркотиците се представял за трафиканти на дрога и оръжие с връзки с ирански генерал.

Пробите, дошли от Мианма, били конфискувани от тайландските власти и предадени на американски разследващи. Лаборатория в САЩ е потвърдила съдържание на уран и оръжеен плутоний.

В обвинителния акт се казва, че през септември 2020 г. Ебисава е изпратил по електронната поща на агента на DEA под прикритие писмо от името на минна компания, в което предлага да продаде 50 метрични тона уран и торий за 6,85 млн. долара.

Прокурорът Дамиан Уилямс заяви: "Невъзможно е да се преувеличи сериозността на поведението, за което се твърди в днешния обвинителен акт".