Правителството на САЩ не възнамерява да изпрати военни на място след нападенията срещу Израел от страна на ислямистки бойци от "Хамас", но ще защитава интересите на САЩ в региона, заяви говорител на Белия дом, предаде Ройтерс.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви, че "няма съмнение, че има известна степен на съучастие" от страна на Иран в подкрепата на Хамас, но президентът Джо Байдън не е видял осезаеми доказателства, че Иран е участвал пряко в подготовката на сегашната криза. Кърби заяви пред репортери, че Белият дом очаква допълнителни искания от страна на Израел в сферата на сигурността и ще се опита да ги изпълни възможно най-бързо.

"Винаги ще правим това, което е необходимо, за да защитим интересите на националната си сигурност и да изпълним ангажиментите си в областта на сигурността по целия свят, включително в този регион, поради което изпратихме самолетоносач в източната част на Средиземно море", каза Кърби пред телевизия Си Би Ес, предадоха ТАСС и БТА.

"В момента нямаме планове да разполагаме войски в Израел, но отново, винаги ще се ръководим от нашите интереси", подчерта той.

Той също така заяви, че "е твърде рано да се каже, че сме ударили спирачките" на усилията за нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел, а че тази дипломация все още трябва да се насърчава.

Американският президент Джо Байдън от своя страна заяви, че най-малко 11 американски граждани са били сред жертвите в Израел след нападенията през уикенда, извършени от палестинската ислямистка групировка "Хамас", предаде Ройтерс.

Вашингтон смята, че е вероятно американски граждани също да са сред тези, които са държани като заложници от "Хамас", каза Байдън в изявление.

По-късно говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби добави, че все още не е потвърдено дали американци са взети за заложници.

"Не мога да кажа категорично, че знаем, че американците са държани като заложници. Въпреки това трябва да приемем мрачната възможност, че някои от тях са", каза Кърби пред репортери. Байдън заяви, че САЩ работят с израелските власти за получаване на повече информация относно местонахождението на американски граждани, които все още не са открити.

"За американските граждани, които в момента се намират в Израел, Държавният департамент предоставя консулска помощ, както и актуализирани предупреждения за сигурност", каза Байдън. "За тези, които желаят да напуснат, търговските полети и варианти по земя все още са достъпни", каза той, допълвайки, че тези хора трябва да вземат предпазни мерки и да следват указанията на местните власти.

Лидерите на САЩ, Германия, Великобритания, Франция и Италия направиха съвместно изявление, в което осъждат нападенията срещу Израел от страна на ислямистката военна групировка "Хамас" и изразиха своята "твърда и единна подкрепа" за Израел, предаде Ройтерс.

"През следващите дни ще останем единни и координирани, заедно като съюзници и като общи приятели на Израел, за да гарантираме, че Израел е в състояние да се защити и в крайна сметка да създадем условия за мирен и интегриран Близкоизточен регион", се казва в изявлението на американския президент Джо Байдън, френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц, италианската министър-председателка Джорджа Мелони и британският премиер Риши Сунак.

Сутринта на 7 октомври палестинската ислямистка групировка "Хамас" предприе атака срещу Израел. Бойци нахлуха на територията на страната и извършиха масиран ракетен удар. Повече от 900 души бяха убити при атаки на "Хамас" в Израел. Ранени са над 2600. Около 150 души са били отвлечени от "Хамас", съобщи пресслужбата на израелското правителство.

Сред убитите има и чужди граждани.

Израел официално обяви състояние на война за първи път от Войната от Йом Кипур през 1973 г. и отговори с въздушни удари срещу палестинския анклав, където загинаха 558 души и бяха ранени над 2800, по информация на здравното министерство там.

"Хамас" е в списъка с терористични организации на Израел, Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Организацията на американските държави.