Държавният департамент на САЩ разкритикува израелските министри Бецалел Смотрич и Итамар Бен-Гвир заради изявления, с които те лансираха идеята за преселване на палестинци извън ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Коментарите на министрите, които Държавният департамент определи като "подстрекателска и безотговорна реторика", сякаш подчертават опасенията на голяма част от арабския свят, че Израел има желанието да прогони палестинците от земите, в които те искат да изградят бъдеща държава. Това би повторило масовото изселване на палестинци при създаването на Израел през 1948 г., отбелязва Ройтерс.

Министърът на финансите Смотрич - един от високопоставените представители на дясната коалиция на премиера Бенямин Нетаняху, в неделя призова палестинците, които живеят в Газа, да напуснат обсадения анклав. Министърът на националната сигурност Бен-Гвир също заяви, че войната в Газа предоставя "възможност" израелските власти да се "съсредоточат върху насърчаването на миграцията на жителите на Газа".

"Тази реторика е подстрекателска и безотговорна. Правителството на Израел, включително и министър-председателят, многократно и последователно са заявявали пред нас, че подобни изказвания не отразяват политиката на израелския кабинет", се казва в изявление на Държавния департамент. Американското ведомство подчертава, че подобни изказвания трябва "незабавно да спрат".

"Бяхме ясни, последователни и недвусмислени, че Газа е палестинска земя и ще остане палестинска земя, а "Хамас" вече няма да контролира бъдещето ѝ и на нейна територия няма да има терористични групировки, способни да застрашават Израел", пише още в изявлението на Държавния департамент.

Крайнодясната партия Религиозна ционистка партия на Смотрич бе подкрепена от израелските заселниците на изборите през 2022 година и помогна на Нетаняху да си осигури необходимото мнозинство, за да заеме за шести път премиерския пост, припомня Ройтерс.

През декември американският президент Джо Байдън, който беше подразнен от предишни изказвания на Бен-Гвир, заяви, че израелският министър и неговите съюзници искат "възмездие" срещу всички палестинци.

По данни на израелските власти при нападението на палестинската ислямистка групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври са били убити 1200 души. При последвалата израелска атака срещу Газа са загинали над 22 000 души, сочат данните на палестинското министерство на здравеопазването.