Министерството на финансите на САЩ в понеделник наложи санкции срещу по думите на ведомството международна мрежа за набиране на средства и пране на пари на военната сунитска групировка "Аш Шабаб", действаща в Сомалия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Санкциите са насочени срещу 16 физически и юридически лица в региона на Африканския рог, Обединените арабски емирства и Кипър, се казва в изявление на министерството.

Мерките, които идват след налагането от страна на САЩ на санкции срещу друга свързана с "Аш Шабаб" мрежа през октомври 2022 г., предвиждат замразяване на всички активи на физическите и юридическите лица в САЩ и като цяло забраняват на американци да работят с тях.

Ведомството каза, че групировката "Аш Шабаб", която Вашингтон смята за терористична група, генерира над 100 милиона долара годишно, включително чрез изнудване на местни предприемачи.

Свързаната с "Ал Кайда" групировка "Аш Шабаб" се противопоставя на сомалийското правителство от 2006 г. насам в опит да установи собствено управление, основано на строго тълкуване на ислямските закони, посочва Ройтерс.

"Заплахата от страна на "Аш Шабаб" не е ограничена до Сомалия", заяви говорителят на министерството на финансите Матю Милър. "Приходите на "Аш Шабаб" се разпределят към други свързани с "Ал Кайда" групи по целия свят и помагат за финансирането на амбициите на "Ал Кайда" да извършва терористични актове и да подкопава доброто управление по целия свят", добави Милър.