Съветникът на президента Барак Обама в борбата срещу тероризма Джон Бренън заяви това след като четирима американски сенатори призоваха за ново разследване дали бизнес интереси са изиграли роля в решението за освобождаването на Меграхи, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.
През юли британският премиер Дейвид Камерън също определи освобождаването на Меграхи като "абсолютна грешка".
През 2001 г. Меграхи бе осъден на доживотен затвор за участие във взривяването на пътнически самолет над Локърби в Шотландия през декември 1988 г., при което загинаха 270 души. Той отрича да е бил замесен в нападението.

Сенаторите изразиха съмнение, че петролният гигант Бритиш Петролиъм може да е лобирал за освобождаването му, за да си гарантира петролен договор за 900 милиона долара с родината му Либия. Обвинението беше отхвърлено от шотландски и британски представители.

Смяташе се, че на Меграхи му остават само три месеца живот, тъй като при освобождаването си от затвора страдаше от рак на простатата в напреднала фаза. Той беше освободен по хуманни причини и беше посрещнат като герой при завръщането си в Либия точно преди една година.

Либия запази мълчание на днешната годишнина от освобождаването на Абдел Басет ал Меграхи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Преди една година Либия отпразнува завръщането на Меграхи у дома като победа на своите умения за преговаряне, въпреки че официалната причина за предсрочното му освобождаване бе от хуманитарни съображения - рак на простатата на либиеца, за когото тогава се смяташе, че му оставя не повече от няколко месеца живот.
Единственият човек, осъден за атентата над Локърби, обаче е жив и днес, което породи питания от САЩ за медицинското становище, аргументирало освобождаването му, и призиви от Великобритания към Либия да избягва бурни тържества на днешната първа годишнина от излизането му от затвора, които биха се приели като оскърбителни за близките на жертвите при нападението, много от които бяха американци.

"Властите (на Либия) ни инструктираха да запазим мълчание на първата годишнина от завръщането на Абдел Басет ал Меграхи у дома. Те заявиха, че няма да е проява на отговорност да се коментира освобождаването му или здравословното му състояние", заяви братът на Меграхи Абделхаким Али.

Лидерът на либийския Национален младежки съвет Милад Маатуг, чиято организация отпразнува завръщането на Меграхи като герой преди една година, каза, че днес темата за Локърби ще бъде изцяло избегната.
"Тази година ще организираме фестивала си като всяка година от 2006 г. насам. Този път обаче проявата няма да има нищо общо с Меграхи, каза той.
Миналата година САЩ  остро реагира на тържествата в чест на Меграхи.