На фона на нарастващия брой жертви сред цивилното население в сраженията в ивицата Газа държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова Израел да измести фокуса си към фаза с по-малка интензивност и да води "по-целенасочени" военни операции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според Блинкън израелските операции трябва да бъдат насочени повече срещу лидерите на "Хамас" и тяхната инфраструктура.

"Очакваме да видим и искаме да видим преминаване към по-целенасочени операции с по-малък брой сили, които наистина са съсредоточени върху справяне с ръководството на "Хамас", с мрежата от тунели (под Газа - бел. ред.)", каза вчера американският държавен секретар.

Ако това е стратегията на Израел, "вредата, нанасяна на цивилното население, също ще намалее значително", допълни Блинкън.

Правителството на САЩ за първи път отправи това искане миналата седмица след посещението в Израел на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Според здравните власти в ивицата Газа, които са контролирани от "Хамас", броят на загиналите цивилни жители е достигнал почти 20 000 души, като сред загиналите са най-малко 8000 деца и 6200 жени. Различни агенции на ООН смятат тази прогноза за достоверна, дори и предпазлива, отбелязва ДПА.

Но израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че не може да има преждевременно спиране на военните операции срещу "Хамас", като отново се зарече да унищожи всякаква съпротива на палестинското ислямистко движение.

Междувременно американският президент Джо Байдън каза, че не очаква скоро да бъде сключена нова сделка между Израел и "Хамас" за заложниците, държани в Газа. 

В момента се предприемат усилия да бъде договорено освобождаването на още заложници, като се очаква ръководителите на ЦРУ, МОСАД и катарският премиер да се срещнат и да обсъдят въпроса.