САЩ изпращат допълнителни военни кораби и хиляди морски пехотинци в Близкия изток, за да повишат сигурността след опитите на Иран да завземе търговски кораби там, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министърът на отбраната Лойд Остин одобри в четвъртък изпращането на амфибийната група за готовност "Батаан" и 26-то експедиционно подразделение на морската пехота в района на Персийския залив. Групата за готовност се състои от три кораба, включително десантния кораб "Батаан" (USS Bataan). Експедиционното подразделение обикновено се състои от около 2500 морски пехотинци, пояснява АП.

В съобщение на Централното командване на САЩ се казва, че разполагането ще осигури "още по-голяма гъвкавост и морски капацитет в региона".

Корабът "Батаан" (USS Bataan) и още два два военни кораба - "Меса Верде" (USS Mesa Verde) и "Картър Хол" (USS Carter Hall), са напуснали Норфолк, Вирджиния, по-рано този месец.

Разполагането идва след взетите през последните седмици решения за изпращане на разрушителя "Томас Хъднър" (USS Thomas Hudner) и на редица изтребители F-35 и F-16 в региона. От няколко седмици там има и ударни самолети А-10 в отговор на иранската активност.

В началото на този месец Техеран се опита да превземе два петролни танкера близо до Ормузкия проток, като откри огън по единия от тях. Изтребителите имат за цел да осигурят въздушно прикритие на търговските кораби, движещи се през водния път, и да увеличат видимостта на военните в района като възпиращ фактор за Иран, посочва АП.