Посолството на САЩ в Ливан призова днес американските граждани в страната "да напуснат колкото се може по-скоро, докато все още има редовни пътнически полети", предаде Ройтерс.

В препоръка, изпратена на гражданите чрез имейл, посолството заяви, че следи отблизо положението със сигурността в Ливан. "Препоръчваме на американските граждани, които решат да не напуснат страната, да изготвят планове за действие при извънредни случаи", съобщи посолството.

На 17 октомври Държавният департамент издаде препоръка за пътуване, с която призова гражданите си да не предприемат пътуване до Ливан заради "непредсказуемата ситуация в областта на сигурността".

Ескалацията по границата доведе до препоръка и от британското Министерство на външните работи към всички граждани на страната да не пътуват по никакъв повод до Ливан, информира БТА.

Днес германското външно министерство в пост в социалната мрежа Екс (бивша Туитър) препоръча също на своите граждани да се регистрират в онлайн кризисен портал.

Вчера Саудитска Арабия се обърна към своите граждани в Ливан да напуснат незабавно страната. По-рано Кувейт вече отправи подобен призив.

Франция, Германия и Австралия и други западни страни междувременно предупредиха гражданите си да избягват да пътуват до Ливан, отбелязва АФП. 

Ударите от Ливан срещу Израел продължават в днешния 13-и ден на войната между Израел и терористичната организация "Хамас".

Тази нощ 9 ракети са преминали от територията на Ливан през границата му с Израел - съобщават Израелските сили за отбрана рано тази сутрин, които са прехванали 4 от тях. Към територията на Израел са били изстреляни и няколко противотанкови ракети.

От "Хизбула" днес заявиха, че са атакували пет израелски цели по протежение на ливанско-израелската граница.

Израелската армия отговори, като атакува отново позиции проиранското шиитско движение Хизбула в Ливан, предаде ДПА.

Някои снаряди са паднали по краищата на открити полета близо до границата, казаха ливански източници от областта на сигурността.

Снимка: БТА/АР

По-рано ливанската телевизия "Ал Маядин" съобщи, че Израел е нанесъл въздушни удари по две села в Южен Ливан в ранните часове на днешния ден, предаде Ройтерс.

Израелските ракети са били изстреляни по Кафър Шуба и по района на Одайсех, добави телевизионният канал.

Ударите от територията на Ливан идват от опериращата там терористична организация "Хизбула" - чиято цел, също като на "Хамас" - е унищожението на Държавата Израел. По повод неспирния обстрел от началото на войната от Ливан преди дни израелската армия предупреди, че ако властите в страната продължават да позволяват атакуването на Израел от територията си, ще понесат отговорността си за това.